İran: Bediüzzaman’ı iyi tanıyoruz-FOTO

İran: Bediüzzaman’ı iyi tanıyoruz-FOTO

İran’ın Başkenti Tahran’da düzenlenen 23. Uluslararası Tahran Kitap Fuarında Risale-i Nurlar da sergilendi

Ahmet Çayırlı’nın haberi:

İran’ın Başkenti Tahran’da düzenlenen 23. Uluslararası Tahran Kitap Fuarında Risale-i Nurlar da sergilendi. Eserler büyük ilgi gördü.

Fuardan görüntüler için TIKLAYINIZ

Artık bizim için geleneksel hale gelen Tahran Kitap Fuarı’nın bu sene 7.si düzenlendi. Fuar,“Musalla” denilen ve yapımı hala devam etmekte olan, Cuma ve bayram namazlarını tek yerde kılmak için yapılan çok büyük bir caminin bir bölümünde yapıldı.

70 milyonluk bir ülkede ve toprağı Türkiye’nin iki katı olan bir coğrafyada Risale-i Nurların tanıtımı için fuar en mühim zemin. Fuarın günde yaklaşık 1 milyon ziyaretçisi oluyor. İnsanlar yıllık kitap ihtiyaçlarının çoğunu buradan temin ediyorlar. Devlet bazı kitaplara indirim uygulamakta ve teşvik için öğrencilere ve müesseselere çekler vermekte. İran’ın en büyük kültür faaliyeti olan bu fuara Türkiye’den Sözler yayınları ile Diyanet Yayınevi, konsolosluğun standı ve birkaç yayın evi daha katılmıştı.

SİZ CEVŞENİ NEREDEN BİLİYORSUNUZ?

Standımız harici Arapça kitapları bölümünde idi. Fuar idaresi bize fuarın en güzel yerinden bir stand tahsis etti. Standımızda Arapça ağırlıklı olmak üzere Türkçe ve Osmanlıca tam külliyat ve tercümeleri devam etmekte olan eserlerden fuara yetişen ‘Modern Türkiye’de İslam’ (Şükran Vahide), Küçük Sözler, Haşir Risalesi, Ramazan Risalesi, Uhuvvet Risalesi, 12-19-23. Sözler ve Mısır’da basılan Ku’ran ve Cevşen vardı.

Standımızda Cevşen’i görenler şaşırıyor ve Cevşen’i nereden bildiğimizi, kabul edip etmediğimizi soruyorlardı. Farsça tercümelerin aslına çok yakın olduğunu ve çok istifadeli olduğunu söylemeleri bizleri hem sevindiriyor hem de umutlandırıyordu. Standımızda Risale-i Nurlardan istifade etmiş İranlı arkadaşlarımızın da bulunması ve bizlere yardımcı olmaları takdire şayan bir hareketti.

İRAN İRŞAT BAKANLIĞI: BEDİÜZZAMAN’I İYİ TANIYORUZ

Risale-i Nurlara İran’ın irşat bakanlığının izin vermesi ve Üstadı iyi tanıdıklarını, fikirlerini benimsediklerini söylemeleri bizleri sevindiren en önemli haber oldu. Fuar esnasında standımıza mollalardan büyük ilgi vardı. Bilhassa ehli beyte muhabbetimizdeki ciddiyeti öğrendiklerinde memnuniyetleri kat kat artıyordu. Üstadımızın mücadele ile geçen hayatını çok takdir ettiklerini ifade ediyorlardı.

İran’ın meclis kütüphanesine üç takım külliyat verildi ve Vezaret-i İrşat (kitapları inceleyen ve izin veren bakanlık), Müessese-i İmam Humeyni, Takribi Mezahip, Irak meclisinde görevli mühim bir molla ve çoğunlukla da eski tedrisatla eğitim veren medreseler, Hindistan’dan gelen üniversiteli gençler, Afganistan’dan gelen bir kitapçı ve daha bir çok kişi standımıza uğrayarak Risale-i Nurlardan satın aldılar.

MOLLALARIN RİSALE-İ NUR İLGİSİ

Özellikle medreselerden gelen mollalar ve talebeler Risale-i Nurlara daha yakın ilgi gösterdiler. İran’ın Risale-i Nurlara ihtiyacını şuradan anladık ki; ekser ehli ilim bizlerden müteşabih hadisler ve kader gibi Nurlarda geçen aklı ikna eden meseleleri soruyorlardı. Nur risaleleri İran’da her kesim tarafından takdirle karşılanması bizleri fevkalade mesrur etti. Ayrıca bu fuarda Risale-i Nurlarla ilgili çalışma, doktora, yüksek lisans yapan ve gazete ve dergilerde yazı yazarak Üstadı kendi çabalarıyla tanıtmaya çalışan insanlarla tanıştık.

Fuarda çoğunluğu Arapça olmak üzere 85 külliyat ve yüzlerce Farsça kitap satıldı. Ayrıca binlerce tanıtım broşürü dağıtıldı. Broşürdeki sualleri okuyanlar (alessevr-i vel hud, kader, haşir vs.) bizlerden o sualleri anlatan kitapları istiyorlardı. Hayretle müşahede ettiğimiz bir şey de stantta asılı olan Üstadın fotoğrafının insanların çok dikkatini çekmesi ve ilgi uyandırması oldu. Tv kanalları, gazete ve dergilerle röportajlar yapıldı. Ayrıca fuar sonunda kitapçı ve yayınevlerine kitaplar bırakıldı.

Fuardan görüntüler için TIKLAYINIZ

www.RisaleHaber.com