İSEDAK İş Forumu

İSEDAK İş Forumu

İstanbul'da başlayan İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin 25. yıl toplantıları çerçevesinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından İş Forumu düzenlendi.

Saray Süt'ün Haberi

İstanbul'da başlayan İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin 25. yıl toplantıları çerçevesinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından İş Forumu düzenlendi. Forumun açılışında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam ülkeleri arasındaki ticaretin yeterli olmadığını belirterek, yatırımın önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulundu. İslam ülkeleri arasında yatırım ve ticaretin arttırılması için serbest ticaret anlaşmaları yapılmasının önemine değindi.
Ekonomik krizin Türkiye'ye etkilerine değinen Bakan Şimşek, gelinen noktada Türkiye'de iyileşme göstergeleri bulunduğunu kaydetti. Türkiye ekonomisinde üç aşamada güçlü bir toparlanma öngördüklerini ifade eden Şimşek, bu aşamalardan ilkinin, içinde bulunulan dönemde stoklardaki iyileşme ile başladığını, bu iyileşmenin ekonomideki canlanmanın ilk safhası olacağını söyledi. Ekonomideki güçlü toparlanmanın ikinci safhasının özel sektördeki toparlanmayla birlikte olacağını dile getiren Şimşek, bankaların kredileri artırmasıyla özel sektördeki yatırımların ve özel tüketim harcamalarının artacağını öngördüklerini söyledi. Üçüncü safhanın ise yatırımlardaki artışla yaşanacağını anlattı. Yatırımların artması için son dönemde çok önemli ve cömert teşvik programları uyguladıklarını aktaran Mehmet Şimşek, "Yatırımların artması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Bakan Şimşek, mevcut krizden çıkışta güçlü bir bankacılık sektörünün önemli bir araç olacağını belirterek, yatırımların kalıcı bir şekilde artmasında, bunu finanse edebilecek olan bankaların yatırımları finanse edebilecek konumda ve istekte olmasının da önem taşıdığını vurguladı.


HİSARCIKLIOĞLU: ÖZEL SEKTÖR, İKT İÇ TİCARETİNİN, DÜNYA TİCARETİNİN YÜZDE 25'İNE ÇIKARILMASINI HEDEF ALMAK ZORUNDA


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, 2008 yılı verilerine göre İKT ülkelerinin, toplam dünya üretiminin yüzde 7,5'ini, toplam dünya mal ihracatının yüzde 11'ini gerçekleştirdiğini belirterek, ''2008 sonu itibariyle dünya ticaretinin yüzde 16'sı İKT ülkeleri arasında gerçekleştirilmiştir. Bu tablo, 1 milyar 400 milyon nüfusuyla dünya nüfusunun yüzde 22'sini oluşturan ve ortak kültüründe çalışmanın, insanlara faydalı olmanın, büyük bir erdem, büyük bir kazanç sayıldığı bizler için, yani İKT'ye üye nüfusu 600 bin olan İslam ülkesiyle, nüfusu 120 milyon olanı, enerji darboğazında olanla, enerji kaynaklarını ihraç edeni beraber düşünmek gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bu, bir imkan okyanusudur. Bu, farklılık değil bir tamamlayıcılık tablosudur. Bizler, özel sektör temsilcileri olarak İKT iç ticaretinin, dünya ticaretinin yüzde 25'i seviyesine çıkartılmasını hedef almak zorundayız." dedi.

Toplantıda söz alan Suriye Ticaret ve Ekonomi Bakanı Amer Hosni Lütfi ise, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) üyesi ülkeler arasından öncelikle ticari bağlantıları ve yatırım bağlantılarını kuvvetlendirmek gerektiğini söyledi. Lütfi, İKT'nin, küresel ekonomik yapının yeniden oluşturulmasında, yeni sistemin getirilmesinde, önemli bir rol oynaması gerektiğini belirterek, ''Bu nedenle, bu alanda yapılan tüm çabaları çok olumlu karşılıyoruz.'' dedi.


İSEDAK'TA DOMUZ GRİBİ ÖNLEMİ


Domuz giribi salgını için İSEDAK İş Forumu'nda da önlemler alındı. 30 ülke temsilcisinin katıldığı Forum'da kayıt masalarında antibakteriyel jel bulundurulduğu gözlendi.