İslam, spora büyük önem vermiştir
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Hadis Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Tekineş, İslam dininin spora ve beden sağlığına büyük önem verdiğini söyledi
Duran Savaş'ın haberi
SAÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) ile İlahiyat Fakültesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Sağlıklı Bir Toplum İçin İslam ve Spor İlişkisi' konulu söyleyişi, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın yönettiği söyleşiye İlahiyat Fakültesi Hadis Bilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Tekineş, Yrd. Doç. Dr. Serdar Özdemir, BESYO Müdürü Prof. Dr. A. Nedim Çetin, Yrd. Doç. Dr. Şevki Kolukısa konuşmacı olarak katıldı.
BESYO öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği söyeşide konuşan Prof. Dr. Ayhan Tekineş, Peygamberimiz'in (SAS) sporu teşvik ettiğini belirterek, ibadetlerde bile bir hareket olduğunu belirtti. Peygamberimiz'in (SAS) koşuyu, yüzmeyi, güreşi, okçuluğu teşvik ettiğini ifade eden Tekineş, "İslam, beden sağlığının korunmasını istiyor. Beden sağlığı da sporla korunabilir. Peygamberimiz (SAS) göbekli, yağ bağlamış kişileri uyarır, zayıflamalarını ve spor yapmalarını isterdi." dedi.
BESYO Müdürü Prof. Dr. H. Nedim Çetin de hareketin en büyük doktor olduğunu ifade ederek, 'nerde hareket, orada bereket' atasözünü hatırlattı. İslam dininin de harekete önem verdiğini, zaten namaz gibi ibadetlerin temel sağlık hareketleri içerdiğini vurgulayan Çetin, insan sağlığını en iyi korumayı öğütleyen dinin İslam olduğunu kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Serdar Özdemir ise hakkını vererek Müslüman olmaya çalışıldığı taktirde, epeyce hareketli bir yaşam sürülebildiğini söyledi. Özdemir, namazın bir insanın günlük hareket ihtiyacını asgari olarak karşıladığını vurguladı.
Yrd. Doç. Dr. Şevki Kolukısa da sporun tarihi gelişimini ve yapılış felsefesini anlattı ve Osmanlı'da spora büyük önem verdiğini belirtti.
Söyleyişinin sonunda bir değerlendirme konuşması yapan SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise İslam'ın ilk emrinin 'oku', ikinci emrinin ise temizlik, bedenin sağlıklı tutulması ile ilgili olduğunun altını çizerek, "Bedenin sağlıklı tutulması için spor çok önemli. Eğer kişi 'dinim beden sağlığını korumamı istiyor' derse ve bu niyetle spor yaparsa o da bir nevi ibadettir." diye konuştu.