"İstanbul en güvenli şehirlerden biri"

"İstanbul en güvenli şehirlerden biri"

Yerel yönetimleri, siyasetçileri, akademisyenleri ve mimarları bir araya getirmeyi amaçlayan Urban Age (Kentsel Yaş) İstanbul Konferansı, dünyanın en önemli tarihi kentsel merkezlerinden biri olan İstanbul'da yaşanan en son gelişme eğilimlerini ele alacak

Kamuran Samar'ın Haberi

Dünyanın önde gelen akademisyen ve fikir önderleri İstanbul'u tartıştı. İstanbul Ortaköy'de bulunan Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen Urban Age İstanbul Konferansı'na başta Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, Alman Deutsche Bank Yönetim Kurulu Başkanı Josef Ackermann, Washington eski Belediye Başkanı Antony Williams, ünlü London School of Economics and Political Scince Rektörü Howard Davies gibi isimlerin yanı sıra çok sayıda akademisyen katıldı.
Yerel yönetimleri, siyasetçileri, akademisyenleri ve mimarları bir araya getirmeyi amaçlayan Urban Age (Kentsel Yaş) İstanbul Konferansı, dünyanın en önemli tarihi kentsel merkezlerinden biri olan İstanbul'da yaşanan en son gelişme eğilimlerini ele alacak. Konferansa, dünya kentlerinin konut, ulaşım, sağlık, eğitim, alt yapı ve ekoloji konularında karşılaştığı ve karşılaşma riski taşıyacağı sorunlar da mercek altına alınıyor.

Programda Londra merkezli London School of Economics'in Urban Age (Kentsel Yaş) ek araştırmasını açıkladı. Yaptığı sunumda İstanbul ile dünyanın önemli metropollerini karşılaştıran London School of Economics öğretim görevlisi Ricky Burdett, araştırmalarda İstanbul'un dünyanın diğer metropollerine oranla daha güvenli olduğunu söyledi. İstanbul'u New York, Şanghay, Londra, Meksika; Johannesburg, Berlin ve Bombay gibi şehirlerle karşılaştırmasını yapan Burgett, "İstanbul'un trafiğinden şikayet eden Bombay'a gitsin de görsün."dedi.

DÜNYADA EN ÇOK ÜRETEN METROPOL ŞEHİR

Araştırmalarda dünyada İstanbul'un Şanghay'ın ardından en fazla büyüyen ikinci şehir olduğunu belirten Ricky Burgett, "Türkiye'nin nüfusunun yüzde 17'si İstanbul'da. İstanbul'un ekonomiye katkısı ise bu nüfus oranından daha fazla.İstanbul dünyadaki büyük şehirler arasında en çok üreten şehir olarak ön plana çıkıyor.

İstanbul'da suç oranlarının bir çok metropol şehre oranla düşük olduğuna dikkat çeken Burgett, suçun en fazla olduğu şehirlerin başında ise Güney Afrika'nın Johannesburg ve Brezilya'nın Sao Paolo şehirleri olduğunu söyledi.

İlginç istatistikleri veren Burgett, Sao Paolo'da günde 900 otomobilin satıldığını, buna karşın İstanbul'da kişi başına düşen araç sayısının Belin'de kişi başına düşen araç sayısının ancak yarısına tekabül ettiğini anlattı.


DERVİŞ: GLOBAL EKONOMİNİN SEYRİYLE ALAKALI ÜMİTLİYİM

Programda bir konuşma yapan Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Kemal Derviş ise küresel ekonominin gidişatıyla ilgili olumlu düşüncelere sahip olduğunu söyledi.

Şehirciliğin ekonominin büyümesiyle doğru orantılı olduğuna dikkat çeken Kemal Derviş, "Eğer dünyayı bir ülke gibi düşünecek olursak, kentleşme oranları dünya nüfusunun neredeyse yarısına ulaşmış durumda."dedi.

Global krizden herkesin ders aldığını belirten Derviş, ekonominin bundan sonraki seyri için iyimser olduğunu söyledi.

Dünyada artan kentleşmeyi, belediye başkanlarının düşünce şeklini ve sürdürülebilir kent gelişimini etkinlikler ve araştırmalar yoluyla ilişkilendiren Urban Age İstanbul Konferansı iki gün sürecek.


"İSTANBUL, LONDRA İLE BİRLİKTE AVRUPA'DAKİ YEGÂNE KENT"

Programda bir diğer konuşmacı olan Alman Deutsche Bank Yönetim Kurulu Başkanı Josef Ackermann da yine İstanbul'u övdü. İstanbul'un çok kültürlü yapısına işaret eden Ackermann, "Bu kent neredeyse 3 bin yaşında. Eski tarihi kendi ve Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan modern bir köprüyü bir arada görebiliyoruz. İstanbul, Londra ile birlikte Avrupa'nın yegâne kenti."dedi. Deutsche Bank'ın dünyanın finans merkezlerindeki varlığıyla bulunduğu kentlerin bir parçası haline geldiğini belirten Ackermann, "Bir şehirde başarılı olabilmemiz için önce o şehrin kendisinin başarılı olması gerektiğini biliyoruz. İşte bu yüzden, bulunduğu şehirlerin yaşamında aktif rol üstlenmek çok eskilerden beri Deutsche Bank'ta bir gelenektir."şeklinde konuştu.