İşte ailelerin dikkat etmesi gereken noktalar

İşte ailelerin dikkat etmesi gereken noktalar

Gençler, internete cep telefonundan giriyor. Uzmanlar, ailelere çocuklarının hattını kendi adlarına almalarını ve güvenli internet paketini tavsiye ediyor.

Serhat Şeftali'nin haberi:

Coşkun Koleji’nin “Sosyal medya, asosyal bireyler mi yetiştiriyor?” temasıyla hazırladığı sempozyumda sosyal medya ile ilgili yapılan anketin sonuçları tartışılacak. Coşkun Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Zümre Başkanı Psikolog Ferhat Çelik, anket sonuçlarının ailelerin güvenli internet hizmetinden habersiz ya da yeteri kadar bilinçli olmadığını gösterdiğini söylüyor. Psikolog Çelik, öğrencilerin yüzde 31,64’ünün cep telefonundan internete girdiğini belirterek, özellikle ailelerin çocuklarına cep telefonu ve hat alırken kendi adına almasını ve güvenli internet paketi hizmetini tercih etmesini tavsiye ediyor.

Anne ve babaların bu konuda çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yargıç ise “Çocuklarını sadece uyarmak yetersiz. Sıkı bir şekilde kontrol de edilmeli. Çocuğun kimlerle arkadaşlık ettiği, nerelere gittiği mutlaka bilinmeli. Arkadaşlarının aileleriyle tanışıp irtibat halinde olmalı. ‘Ben çocuğuma güveniyorum’ deyip bu konulara ilgisiz kalmak sadece yetersiz ebeveynliğin bir kılıfı olabilir.” diyor. İnternet dünyasının geniş bir özgürlük alanı olduğunu hatırlatan ODTÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım, “Özellikle de gençleri istismar etmek isteyen kötü niyetli kişiler internetin sunduğu bu özgürlükleri de kullanarak manipüleye müsait olan bireyleri tuzaklarına düşürebiliyor. Ebeveynler çocuklarını özellikle internet üzerinden zarar verecek kişilerden korumalı. Onları hayatın içindeki kötülüklerden korudukları gibi iki boyutlu dünyanın da kötülüklerinden korumalılar.” ifadelerini kullanıyor. Çocukların duygularını paylaşacak yaşıtlar aradığını ifade eden çocuk psikiyatrisi uzmanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Ergenlikle arkadaş tutkusu daha da artar. Sağlıklı ve doğal yollardan arkadaş edinemeyen çocukların bu arayışlarını sanal ortamlarla sürdürmeleri doğaldır. Anne baba internette arkadaş arayan çocuğun hayatında neyin eksik olduğunu mutlaka tespit etmeli.” diyor. Coşkun Koleji’nin organize ettiği ve 18 Nisan’da yapılacak olan 4. PDR Sempozyumu’na Prof. Soner Yıldırım, Prof. İlhan Yargıç’ın yanı sıra, Türkiye İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren ve Sosyal Medya Analiz programının yapımcısı ve sunucusu Fuat Karazeybek de katılacak. Sempozyumda yapılan araştırmanın detayları açıklanacak.

Aileler, bunlara dikkat!

Arkadaş ilişkilerinizle çocuğunuza örnek olun.

Sağlıklı arkadaşlık kurmaları için onlara aktif destek olun, ortamlar oluşturun. Çocuğunuzu ruh sağlığı yerinde çocuklarla buluşturun.

Çocuğun sosyal medya kullanımında sıkı takipçi olun. Gerekirse bu kullanımı engelleyin. Ancak yerine mutlaka alternatifler bulun.

Sosyal medyanın zararlarını ve risklerini onlarla paylaşın.

Çocuğunuza duygu ve düşüncelerini anlatacak güveni verin ve iletişim kanallarını açık tutun.

Çocuğunuzun kiminle arkadaş olduğunu takip edin. Gerekirse bu arkadaşlığı engelleyin.

Depresif, sosyal kaygısı olan, uyumsuz, davranış bozukluğu olan çocuklar, arkadaş bulmakta zorlanır. Bu nedenle arkadaş ihtiyaçlarını sanal ortamdan sağlar. Bu çocukların mutlaka psikiyatrik desteğe ihtiyacı vardır.

Zaman