İşte İslam Birliği’nin temelleri
“Risale-i Nur’da İttihad-ı İslam” kongresinin İlahiyat masası sonuç bildirgesi:
Risale-i Nur Enstitüsü Konya Şubesi tarafından yapılan “Risale-i Nur’da İttihad-ı İslam” kongresinin İlahiyat masası sonuç bildirgesi:
1-İttihad-ı İslam bütün inananların arasında fikir veya tatbikat olarak meydana gelen bir birliktir. Müslümanların teferruatta ihtilaf etseler de bunun temelde muhabbet ve ittihada engel olmadığını kavramaları ve aynı nihai hedefe yani İ’la-i Kelimetullah hedefine yönelmeleridir.
2-Bu zamanın en büyük tehlikelerinden olan dinden uzaklaşma, materyalizm, sekülerizm ve terörizmin tahrip edici etkisine ve komünizm, masonluk ve ateizm cereyanlarına karşı, sayısı 2 milyarı aşan İslam Alemi’ni muhafaza; Şeair-i İslamiye’nin (İslam’ı sembolize eden unsurların) serbestiyeti ve korunması İttihad-ı İslam ile mümkündür.
3-İttihadın hedef ve maksadı aleme yayılmış şubeler ve merkezler hükmündeki İslami cemaat, cemiyet ve mabedleri birbiri ile irtibatlandırmak, bir nurani silsile halinde medeniyet yolunda yücelme ve yükselme idealine arzu ve iştiyak uyandırmaktır.
4- İttihad-ı İslam Nebevi bir yöntemin esas alınmasını, yani sadece soğuk ve içeriksiz politik bir slogan yüzeyselliğinden çıkartılarak, içinin ahlak, fazilet ve hikmetle doldurulmasını gerekli kılıyor. Bunlar Hazret-i Peygamber’in (A.S.M) ahlakını esas almak, Sünnet-i Seniyye’yi (A.S.M) ihya etmek, başkalarına muhabbet etmek, zarar vermeyecekse nasihat etmek, imani hakikatları akli delillerle isbat etmek, inanmayanlara zorla değil ikna yöntemi ile yaklaşmak, araştırma faaliyetlerini sadece gerçeği bulma motivasyonu ile yapmak, nihai hedef olarak İ’la-yı Kelimetullah’ı almak ve bu zamanda İ’la-yı Kelimetullah’ın maddeten terakki ile olduğunu bilmektir.
5- İttihad-ı İslam’ın Reisi Fahr-i Alem (A.S.M.), manevi merkezleri Mekke ve Medine, üyeleri ve şubeleri bütün ilmi merkezler ve mescidler, meşrebi de muhabbettir.
6- İttihad-ı İslam düşmanlık, cahillik ve fakirlikle mücadele eder. Çünkü bu üçü toplumu bölen ve karıştıran zararlı unsurlardır. Bunlara karşı sanat, eğitim ve birliği esas alır.
7- İttihad-ı İslamın en önemli temelleri hürriyet, meşveret ve esaslarda ittifak etmektir.
8-İttihad-ı İslam’a hizmet; kalplerin irtibatı ve nurlandırılması, İslami faziletlere sarılma, İslamiyete hizmet için gayret, dünyanın rahatını terk, ihlasla şahsi menfaatleri terk, iman eden herkese muhabbet ve fikirlerin uyuşması ile olur.
9-İttihad-ı İslamın en önemli manileri ümitsizlik, doğruluğun ölmesi, düşmanlığa taraftarlık, Müslümanları birbirine bağlayan bağları bilmemek, baskı, şahsi menfaati öne çıkarmak, tembellik, nemelazımcılık, gayretsizlik ve cahilliktir. Bütün bu engellere ümit, birlik ve dayanışma, doğruluğun hayat bulması, muhabbete taraftarlık, İslami hürriyet zemininde gerçek meşveret, toplumun menfaatini şahsi menfaatin üstünde tutmakla mukabele edilebilir.
Kongre fotoğrafları için TIKLAYINIZ