Kalın bağırsak kanserinin sebebi bulundu
Kalın bağırsak kanserine neden olan bakteri teşhis edildi
Kamuran Samar'ın haberi:
Amerika'da Johns Hopkins Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, daha önce Türkiye'de yapılan benzer bir araştırmayı örnek alarak yaptıkları araştırmada 'kalın bağırsak' kanserine neden olan bakteriyi teşhis etti.
Araştırma sonuçlarının yayınlandığı The Journal Nature Medicine, daha önce Türkiye'de yapılan bir araştırma sonucunda, Türk bilim adamlarının da benzer bir sonuca ulaştığını aktardı. Böylelikle Türk bilim adamlarının başlattığı süreci tamamlayan Amerikalı bilim adamları, dünya genelinde en fazla görülen bağırsak kanserine neden olan bakteriyi teşhis etti. Bu durumda bilim adamlarının kalın bağırsak kanserine neden olan bakteriyle mücadelede geliştirilecek aşı ve bazı ilaçların kullanılmasını tavsiye edeceği belirtiliyor. Kalın bağırsak kanseri İngiltere'de en fazla görülen vakaların başında geliyor.
Bilim adamları, bağırsak kanserine neden olan bakterinin teşhisini daha önce midede 'ülser'e neden olan bakterinin keşfedilmesi olayına benzetti. Ülser hastalığının teşhis edilmesiyle hastalar artık antibiyotik ilaçlarıyla tedavi edilebilir hale gelmişti. Ancak bağırsak kanserine neden olan bakterinin normal antibiyotik ilaçlarıyla tedavi edilip edilemeyeceğinin hala kesinlik kazanmadığı belirtilen araştırmada, bilim adamları bu tür kanser vakalarının yeni bir tedaviyle mümkün olacağı görüşündeler.
Araştırmada, bağırsak kanserine neden olan bakterilerin bağışıklık hücrelerini etkilediğini, bunun da bağırsakta doku iltihabına neden olduğu ortaya çıktı. Oluşan doku iltihabının ise kanser hücrelerinin oluşumuna neden olduğu belirtildi.
Avrupa'da sadece İngiltere'de her yıl ortalama 37 bin kişi bağırsak kanserinden hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise Tıbbi Onkoloji Derneği'nin verilerine göre her 100 kişiden 6'sı kalın bağırsak kanserine yakalanıyor.