Kanıta dayalı din nasıl olur?

Kanıta dayalı din nasıl olur?

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın yeni kitabı İnanç Psikolojisi çıktı.Tarhan kitabı için "Üç yıldır fiilen, ancak otuz yıldır zihnen önemsediğim ve yorumladığım konuları ihtiva ediyor" diyor

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın yeni kitabı İnanç Psikolojisi Timaş Yayınları'ndan çıktı.Tarhan kitabı için "Üç yıldır fiilen, ancak otuz yıldır zihnen önemsediğim ve yorumladığım konuları ihtiva ediyor. İnanç Psikolojisi dürüst ve bilimsel şüphecilikle, gerçeği aramanın serüvenidir" diyor.

Prof. Tarhan "Din ve psikoloji üzerine yazılmış pek çok eser olmasına rağmen, inanç ve psikoloji konusu bugüne kadar göz ardı edilmiş meselelerden biriydi. Modern dünya, aklı ve bilimi yegane değerler sayıp kutsarken; inanç konusunu bilim ile birlikte anmaktan, iki olguyu aynı çizgide buluşturmaktan adeta kaçındı" vurgulamasını yapıyor.

Tarhan; "Sorgulanmayan, bilimsel yöntemlerle test edilmeyen, üzerine çalışma yapılmamış, akıl yürütme yöntemleri ile incelenmeyen hiçbir inanç sağlam değildir" diyor. Prof. Dr. Nevzat Tarhan inanç konusuna akıl ve eleştirinin ön planda olduğu, dinler ve mezhepler üstü bir tutumla ve bilimsel bir yöntemle yaklaşıyor.

Bunun ötesinde, sağlam inancın ve onun oluşturduğu dini geleneğin ruh sağlığı için gerekliliğini vurguluyor.

DİN VE RUH BAĞLANTISI

Neden böyle bir kitap yazdığı sorusuna Tarhan şu cevabı veriyor: Özgür düşünen, sağlıklı fikir üretmek isteyen modern insanın, sağlam inanç ve dinin getirdiği güzelliklerden mahrum kalmamalıdır. Dindar insan da yeni uygarlık anlayışında pozitif bilimin getirdiklerinden, metodolojiden ve bireysel mutluluk araçlarından yararlanmalıdır. Modernizmin kazanımlarını koruyarak, terk ettiğimiz manevi değerleri tekrar canlandırmak insan için iyi bir yöntem sayılabilir. Sağlam inancın ve onun oluşturduğu dini geleneğin diyalektik incelemesini ve ruh sağlığı ile ilgili bağlantılarını vermeye çalıştım."

DUANIN GÜCÜ

Prof. Tarhan, İnanç Psikolojisi’nde sağlam inancın ve onun oluşturduğu dinî geleneğin ruh sağlığı için gerekliliğini vurguluyor. ‘Dünyanın yaradılış gayesi nedir? İnancın psikolojik sağlığa etkileri nelerdir? Kanıta dayalı din nasıl olur? İnsan kendini hem özgür, hem de yaratıcının varlığına teslim olmuş hissedebilir mi? Bilim ne zaman dinin alanına müdahale eder mi? Dua ve ibadetin psikolojik ve fizyolojik faydaları nelerdir?’ gibi pek çok konuda okuyucuya çok doyurucu ve değerli veriler sunuyor.
Bugün