'Keşke'nin vücuda verdiği zarar

'Keşke'nin vücuda verdiği zarar

İnsanın sınırlı ve kısacık ömründe ruh sağlığına düşman olan ve onu tehdit eden kelimeler var mıdır?

İzzet Taşkıran’ın haberi

İnsanın sınırlı ve kısacık ömründe ruh sağlığına düşman olan ve onu tehdit eden kelimeler var mıdır? Moral FM Yorumcusu Prof. Dr. Nevzat Tarhan yurt ve dünya gündeminin biraz dışına çıkarak bu soruyu Hayata Dair programında cevapladı.

“Düşman kelimeler farkında olmadan kullananların hayat enerjilerine ve entelektüel birikimlerini boşa harcamalarına sebebiyet verirler” diyerek söze başlayan Prof. Tarhan, günlük hayatta sıkça kullandığımız ‘keşke’ kelimesinin ruh dünyamızda içerdiği anlamı şöyle özetledi:

“KEŞKELER HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIR”

“Aslında bu kelime insanın geçmişte yaşadığı şok, travma ve hatalarından dolayı pişmanlık duyduğu konularda kullanılır. Özellikle çevresiyle girdiği insani ilişkilerde fırsatlar kaçırılınca söylenir. ‘Keşke’ kelimesi kişinin değiştiremeyeceği konuda acı çekmesini ifade ediyor. Bu kelime başarısızlık ve kendini kötü hissetmeyle çok yakından ilgilidir. Geçmişinden kaçan ruh haliyle ilgili sorunların bir göstergesidir. Böylece ağrı ve sızıyla ilgili vücuttaki hastalıklara davetiye çıkarılır. Bunu gidermek için keşke kelimesiyle ilgili kişinin kendisine farkındalık testi yapması gerekir. Çünkü başarısızlıkların sebebini ortaya koymakta insanın geleceği için bir başarıdır. Psikolojide kendi kendine yardımın en iyi yollarından biri davranışların sorgulanması olarak gösterilir.”

“ACABA VÜCUDA ENERJİ VEREN AKÜLERİ ZAYIFLATIR”

Ünlü Psikolog, hayatımızı tehdit eden ikinci kelime olarak nitelediği ‘acaba’ kelimesini sıkça kullandığımız takdirde vücuda enerji veren aküleri zayıfladığına dikkat çekerek bazı filozofların bundan kurtulmak için mermer üzerine ‘bugün’ kelimesini yazdıklarını söyledi.

Prof. Nevzat Tarhan, bugünden kaçışı simgeleyen ‘acaba’ hakkındaki konuşmasına şöyle devam etti:

“Hayatımızı tehdit eden bir diğer benzer kelime ‘acaba’dır. İnsan geçmişini ve geleceğini ilgilendiren konularda belli bir süre düşünebilir. Bu süre ihtiyaç duyulduğunda yarım saate kadar çıkabilir. Fakat bunu saatlerce yaptığınız zaman bir bakıma vücuda enerji veren aküyü zayıflatırsınız. Çünkü düne takılıp kalırsanız bugün yapılması gereken şeyleri yapamazsınız.”

“Bazı filozoflar mermerin üzerine bugün yazıp hayatıyla ilgili keşkeler ve acabalar aklına geldiği zaman hemen bunu hatırlayıp kendilerini gelecekle ilgili konumlandırdığını biliyoruz. Hayattaki başarısızlıklarımızı 'Nasıl başarılı olabirim?'e çeviririz sorusu çok önemlidir. Eğer böyle olmazsa yıllar geçse de negatif ve kaygılı bir insan ortaya çıkar. Çünkü bizi olumsuz etkileyen olaylar değil olayları nasıl karşıladığımızdır. Bu nedenle hayatımızda keşke ve acaba gibi kelimelerle uğraşmak yerine enerjimizi doğru şekilde kullanmak daha akıllıcı olacaktır.”

Moralhaber.Net