Kırk yaşından sonra baston kullanmakla ilgili rivayetler sahih midir?

Kırk yaşından sonra baston kullanmakla ilgili rivayetler sahih midir?

- Kırk yaşından sonra baston kullanmak sünnet midir?- Bu konudaki rivayetler ne kadar güvenilir, hadis kitaplarında geçer mi?

Bu konuda sahih hiçbir hadis rivayetine rastlayamadık. Mesela:

 “Baston kullanmak müminin alameti, peygamberlerin sünnetidir.”(Deylemi, 2/97) anlamındaki rivayetin uydurma olduğu bildirilmiştir. (bk. Nasıruddin el-Elbani, Silsiletu’l-Ahadisi’d-Daife, 2/19)

 “Eğer ben minber edindiysem, babam İbrahim de minber edinmiştir. Eğer ben baston kullanıyorsam, babam İbrahim de baston kullanmıştır.” (İbn Asakir, 2/173) rivayeti de münkerdir/çok zayıftır. (bk. el-Elbani, age. 4/175)

İbn Abbas’tan nakledilen bir rivayette: “Baston kullanmak peygamberlerin sünnetidir.” mealindeki hadis rivayeti için, Aliyyü’l-Kari: “Bu söz doğrudur (Hz. Musa ve çobanlık eden diğer bazı peygamberleri kast ediyor), fakat rivayet olarak bir aslı yoktur.” demiştir. (bk. Aclunî, 1/369)

Aliyyü’l-Kari, “Kırk yaşına geldiği halde baston kullanmayan kimse günahkar olur.” manasındaki rivayet için de “Aslı yoktur.” demiştir. (bk. Acluni, a.y)

“Baston kullanmak peygamberlerin ahlakıdır.” şeklindeki rivayet için de “uydurma” denilmiştir. (bk. el-Elbani, age., 2/316)

Peygamber Efendimiz (asm), bazı ihtiyaçlar nedeniyle ve yaşının ilerlemesinden sonra zaman zaman baston kullanmıştır. Aynı ihtiyaçlar nedeniyle bir Müslümanın baston kullanması gerekiyorsa, Peygamberimiz (asm)'in de kullandığını bilmesi ve bu düşüncede olması güzel olur. Bu niyeti ona ayrıca sevap da kazandırır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.