Kızamıktan ölümler azaldı
Dünya çapında kızamık hastalığından ölümlerin, çocuklukta yapılan aşı kampanyaları sayesinde 2000 ve 2008 yılları arasında yüzde 78 oranında azaldığı bildirildi.
Uzmanlar, ancak aşı kampanyalarının sürmesine özen gösterilmemesi durumunda kızamıktan ölümlerin yeniden artabileceği uyarısında bulundu.
Aralarında BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi kimi örgütleri bünyesinde barındıran ve merkezi ABD'de bulunan Measles Initiative kuruluşuna göre, 2000 yılında 733 bin kişinin yaşamını yitirdiği kızamıktan, 2008'de yaklaşık 164 bin kişi öldü.
Büyük çaplı bağışıklama programlarıyla yaklaşık 700 milyon çocuğun aşılanması ve rutin aşıların kapsamının genişletilmesiyle 10 yıldan kısa sürede, kızamıktan tahminen 4 milyon 300 bin ölüm önlendi.
Güneydoğu Asya'da aynı başarı elde edilemedi
Kızamıktan ölümlerle ilgili küresel eğilimin gerisinde kalan, aralarında Hindistan, Endonezya ve Bangladeş'in bulunduğu Güneydoğu Asya ülkelerinde ise 2000-2008 yılları arasında bu hastalıktan ölüm oranları yalnızca yüzde 46 geriledi.
Measles Initiative, 2010 yılında, kızamıktan ölümlerin yeniden artmasına neden olabilecek 59 milyon dolarlık maddi kaynak açığıyla karşı karşıya olduklarını açıkladı.
Örgüt, siyasal ve mali taahhütlerin birlikte azalmasının, 2010-2013 döneminde kızamık hastalığı bağlantılı ölümlerin tahminen 1 milyon 700 bini bulması anlamına geleceğini vurguladı.
Çocuklar hala ölüyor
Bu arada, ABD Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi'nin yöneticisi Thomas Frieden, kızamıktan ölümlerin önlenmesiyle ilgili küresel çaptaki ilerleme etkileyici olurken, özellikle yoksul ülkelerde ''tamamıyla önlenebilir'' bu hastalıktan günde hala 400'den fazla çocuğun öldüğüne işaret etti.
Kızamığın hızla yeniden ortaya çıkabileceğini belirten Frieden, bu örneğin ABD'de 1989 ve 1991 yıllarında görüldüğünü, bu sürede tahmini 55 bin vaka ve 130'den fazla ölüm meydana geldiğini kaydetti.
Son yıllarda kimi ailelerin, otizme yol açabileceği iddialarıyla ilgili endişelerle çocuklarına aşı yaptırmayı reddetmeleri nedeniyle, ABD ve kimi Avrupa ülkelerinde kızamık vakalarında artış görülmüştü.
WHO da çok bulaşıcı bir hastalık olan kızamığın, mücadele çalışmalarındaki herhangi bir hatada hızla yeniden güçlenebileceğine işaret ediyor.
Timetürk