Komşu iki ülkenin sınır köyleri turizme kazandırılacak
Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Bulgaristan'ın Burgaz Ticaret ve Sanayi Odası'nca yürütülen "Tek Istranca" projesi kapsamında sınır 21 köyün turizm potansiyeli arttırılacak.
Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Bulgaristan'ın Burgaz Ticaret ve Sanayi Odası'nca yürütülen "Tek Istranca" projesi kapsamında sınır 21 köyün turizm potansiyeli arttırılacak.
Kırklareli Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Fikret Macit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle tarihi ve kültürleriyle birbirine benzerlik gösteren ancak ekonomik açıdan gelişemeyen komşu iki ülkenin köylerinin turizmle gelişeceğini söyledi.
Proje kapsamında Bulgaristan'ın 12, Kırklareli'nin ise 9 köyünde turizm potansiyeli araştırmalarının yapıldığını belirten Macit, çalışmalar sonrası rotaların belirleneceğini kaydetti.
Rota üzerindeki köylere geziler düzenlenerek yerli ve yabancı turistlerin bölgeye çekilmesi için çalışmalar yapılacağını ifade eden Macit, projeyle köy sakinlerinin yöresel ürün, hediyelik eşya ve yiyecek satabileceğini, böylece ekonomilerinin düzeleceğine inandığını dile getirdi.
Proje kapsamında köylerin tanıtılacağını anlatan Macit, şunları kaydetti:
"Bu projeyi önemsiyoruz. Proje kapsamında Kırklareli'ne bağlı, Beğendik, Sislioba, Karacadağ, Yiğitbaşı, İncesırt, Armutveren, Şükrüpaşa, Karadere, Dereköy ile Bulgaristan'ın Brushlyan, Stoilovo, Zabernovo, Gramatikovo, Vizitza, Zvezdika, Mladeshko, Bialavoda, Balgari, Brodilovo, Izgrev ve Kondolovo köylerinde çalışmalarımız sürüyor. Proje kapsamında köylerin kültürlerini ve tarihsel bilgilerini araştırıyoruz. Araştırmalar sonrasında projemize tamamıyla yön vereceğiz. Projenin her iki ülkenin yöre halkına somut katkıları olacak. Köylülerimiz, bölgeye ziyarete gelen turistlere evlerini kiralayabilecek, yiyecek ve el ürünlerini satabilecek. Projenin hızla yürütülmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 150 bin avro bütçeyle yürütülen projemizin 1 yıl sonrasında hayata geçeceğine inanıyoruz."
Projeyle komşu ülkenin kültürünün tanınacağını ve dostlukların da artacağını ifade eden Macit, projenin hazırlanmasında kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.
Fikret Macit, "Bulgaristan ile mesafemiz sadece 50 kilometre. Birçok kültürümüz, gelenek göreneklerimiz ortak. Ancak bu kültürler zamanla yok olmuş. Bu yüzden kültürümüze sahip çıkmak amacıyla, sınır köylerimizi turizme kazandıracağız. Her iki ülkeninde köyleri gezilip görülmeli. Bu köylerimiz çok zengin kültürlere ev sahipli yapıyor. Bunlara sahip çıkmazsak, geçmişimizin izlerini de silmiş olacağız."
Doğa ve deniz iç içe
Macit, proje kapsamında Kırklareli'nin Bulgaristan'a sınır 9 köyünde deniz ve doğanın iç içe olduğunu, proje kapsamındaki köylerin Demirköy İlçesi'ne bağlı İğneada Beldesi'ne yakın olduğunu dile getirdi.
Köylerde yöresel yemek kültürünün oldukça zengin olduğunu anlatan Macit, sözlerini, "Yöresel adları zennik, dızmana, maşinkada, kumpir, kaçamak olan yemekleri köyde bulmak ve yemek imkan dahilindedir. Bu bölgelerin gezilerek görülmesi gerekiyor" diye tamamladı.
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.