'Kötü not alan öğrencinin velisi, önce kendini sorgulamalı'

'Kötü not alan öğrencinin velisi, önce kendini sorgulamalı'

Uzmanlar, yarıyıl tatilinde çocuklara karşı takınılacak tavır ve kötü karneye verilecek tepki konusunda anne babaları uyardı.

Sertaç Dalgalıdere'nin Haberi

Uzmanlar, "Kötü karne gelmişse ve biz bunu karneyi elimize alınca öğrendiysek öncelikle kendimizi sorgulamalıyız." dedi. Yaklaşık 15 gün sürecek Şubat tatilini çocukların "Bol bol bilgisayar oyunu oynama dönemi" olarak gördüğüne vurgu yapan uzmanlar, "Çocuklarınızı şiddet içerikli bilgisayar oyunlarından uzak tutun." çağrısında bulundu.
Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Leyla Alkaş, çocuğunun kötü karne getirdiğini karneyi eline aldığında öğrenen anne ve babaların öncelikle kendilerini sorgulamaları gerektiğini söyledi. Alkaş, Şubat tatilinde ebeveynlerin çocuklarına yaklaşımı konusunda uyarılarda bulundu. Alkaş, "Çocukta karnenin iyi ya da kötü olduğunu elimize karne geçtiğinde öğreniyorsak, öncelikle biz iyi anne babamıyız diye kendimize sormalıyız. Çocuklar, nasıl bir karne alacaklarını önceden tahmin ederler, eğer aileleriyle araları iyiyse de ailelerini buna hazırlarlar. Dönem boyunca çocuk yeterince okulla ilgilenmiş, ödevlerini yapmış, sınavlarına çalışmış olmasına rağmen karnesi zayıf geldiyse aile ve çocuk tatil boyunca bunun sebeplerini araştırmalıdır." dedi.

Alkaş, ailenin çocukla dönem boyunca ilgilenmiş olmasına rağmen yine de kötü bir karne gelmesi halinde zayıfların sonuçlarını çocuğun bir şekilde katlanması gerektiğini söyledi.

Kötü karneye karşı ailenin takınması gereken tavra da vurgu yapan Alkaş, "Kötü karneyle ilgili çocuğun katlanması gereken durum, eksik bilgi birikiminin kapatılması olabileceği gibi, tatildeki eğlenceli etkinliklerden kısıtlanma olarak da gerçekleştirilebilir. Temel olan çocuğu cezalandırmak değil, bir dahaki dönemde eksik ve hataların düzeltilmesini amaçlamaktır. Anne ve baba çocuğun derslerinden anlayabilecek kadar olaya hakimse çocuğuyla birlikte bir ders programı yapılıp, eksikler kapatılabilir. Fakat böyle bir uygulama bütün tatili ders çalışarak geçirmek anlamına gelmemeli. Program dâhilinde çocuğun dinlenmesi ve rahatlaması için de fırsat tanınmalı." şeklinde konuştu.

Uzmanlar, ailelere sömestr tatilinde çocukların şiddet içerikli bilgisayar oyunu oynamasına izin vermemeleri konusunda da uyardı. Uzman Psikolog Neli Aşkaner de, yaklaşık 15 gün süren yarı yıl tatilinde ebeveynlerin çocukların şiddet içeren bilgisayar oyunlarını oynamalarına izin vermemeleri uyarısında bulundu. Aşkaner, "Pek çok çocuk için sömestre evde daha çok bilgisayar oyun oynama anlamına geliyor. Ama siz, bilgisayar karşısında geçirdikleri süreye ve oyunların içeriğine karşı son derece dikkatli olmalısınız. Bilgisayar oyunlarına tümüyle karşı çıkmak, ona 'Bilgisayar oyunu oynama" demek doğru bir yaklaşım değil. Çünkü özelikle çocuklarda yasaklanan şeylere karşı merak gelişiyor" dedi.

Çocuklara şiddet içerikli oyunları neden oynamaması gerektiğinin de sade bir dille anlatılmasının uygun olacağını dile getiren Aşkaner, "Günümüzde hemen her çocuk zamanının çoğunu bilgisayar ve televizyon karşısında geçiriyor. Uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında oturmak ise çocuklarda göz rahatsızlıkları, duruş problemleri ve radyasyona maruz kalma sonucu gelişen pek çok sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Karşılıklı bir iletişimi olmayan bilgisayar oyunu ya da televizyon izleme aktiviteleri yerine, arkadaş etkileşimini artıran, sosyal ilişkileri şekillendiren, bir grubun parçası olduğunu hissettiren, iletişim kurma ve grupta var olabilme yetilerini geliştiren aktiviteleri tercih edin." ifadelerini kullandı.