Kronik akciğer hastalığı sigara içenlerde daha çok görülüyor

Kronik akciğer hastalığı sigara içenlerde daha çok görülüyor

Dünyada en hızlı artan hastalıkları arasında yer alan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)'ın adı toplumda yeni yeni duyuluyor.

Dünyada en hızlı artan hastalıkları arasında yer alan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)'ın adı toplumda yeni yeni duyuluyor. 1990'lı yıllarda ölüm nedenleri arasında 6-7'inci sıralarda iken bu artışla 2020'de üçüncü en sık ölüm nedeni olması bekleniyor.
Sigara içenlerin çoğunun bu hastalığa aday olduğunu belirten Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nagihan Kurnaz, sigaranın bu hastalığın etkenleri arasında birinci sırada yer aldığına işaret etti. Kurnaz, KOAH hastalığı ile ilgili verdiği bilgilerde şunları söyledi: "Sigara, çevre ve hava kirliliği KOAH'ın ana nedenleridir. Sigara içenler içmeyenlere göre 10 kat daha fazla KOAH hastalığına yakalanıyor. Erişkin yaşta en fazla görülen akciğer hastalığıdır ve birçok hasta hastalığı ileri evrede fark edebiliyor. KOAH erken tanınır ve tedavisi erken başlarsa hastaların sorunları çözülebiliyor."

KOAH'ın en önemli belirtileri uzun zamandır devam eden nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma yakınmalarıdır. Kurnaz, KOAH tanısı koymak için göğüs hastalıkları hekiminin muayenesi ve solunum fonksiyon testlerinin yapılması yeterli olacağını anlatarak, "Bu test akciğerlere giren ve çıkan hava hacmini ve hava akım hızlarını ölçerek, olması gereken değerlerle karşılaştırmada kullanılır. Akciğer grafisi ve kalp açısından değerlendirme destekleyici işlemlerdir. Solunum fonksiyon testlerinde sorun saptanan hastalara tedavi başlanır" dedi.

Aşağıdaki soruların en az 3'üne evet diyenlerin risk altında olduğunu belirten Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nagihan Kurnaz, risk grubunun bir hekime başvurarak; "Solunum Fonksiyon Testi" adı verilen basit soluk ölçme testini yaptırmaları gerektiğinin altını çizdi. Bu sorular ise şunlar: "Sık öksürükleriniz olur mu? Balgam çıkartıyor musunuz? Yaşıtlarınıza göre nefesiniz daha kolay mı daralıyor? 40 yaşını aştınız mı? Sigara içiyor musunuz ya da önceden içtiniz mi?