Küflü ceviz ve fındık kanser yapıyor

Küflü ceviz ve fındık kanser yapıyor

Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yemişler ve tahıllar üzerindeki küf tarafından oluşturulan aflatoksin, fazla miktarda tüketilirse, karaciğer kanserini tetikliyor.

California-Irvine Üniversitesi'nden araştırmacılar, gıda yoluyla insanlara geçen aflatoksinin halk sağlığını nasıl bu kadar etkilediğine şaşırdıklarını söylediler. Çin, Vietnam ve Güney Afrika gibi yerlerde, aflatoksin kombinasyonu ve Hepatit B virüsü, karaciğer riskini yüzde 60 oranında artırıyor. Yine bu ülkelerdeki tüm ölümlerin yüzde 10'unun toksinle ilişkili kanserler olduğu belirtiliyor.

Nature dergisinde yayınlanan çalışmada, PT isimli bir proteinin aflatoksin için kritik olduğu bulundu. Önceden, bilimadamları toksinin gelişimini neyin harekete geçirdiğini bilmiyorlardı. PK isimli protenin zehir oluşturmada anahtar rol oynadığını belirten araştırmacılar, ilaçlarla PT proteinini öldürebileceklerini ve küfün aflatoksin oluşturma yeteneğini engelleyebileceklerini ifade ettiler.

Küfü yok etme dekontaminasyonun (zehirden, kirden arındırma) geleneksel yöntemi, ancak bu işlem tüm dünyada yüzlerce milyon dolara mal oluyor. Aflatoksin çoğalıp hasattan önce veya depolanma sürecinde fındık, ceviz gibi sert kabuklu yemişler ile tahıllara bulaşabiliyor. Toksin insanlarda p53 olarak bilinen kanser önleyici gene zarar veriyor. P53 koruması olmadan, aflatoksin bağışıklığı zayıflatıp, metabolizmaya zarar veriyor ve çeşitli beslenme bozukluğu ile kansere neden oluyor.

Araştırmacılar, bulguların aflatoksinin insanlarda nasıl karaciğer kanserine yol açtığını daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını söylediler.
Zaman