Migrenin şifresi çözülüyor
Türk bilim adamları, toplumda yüzde 20 görülen migreni tetikleyen çok önemli bir nedeni ilk kez ortaya koydu
Harvard'da araştırmalar yapan Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay ile Prof. Dr. Cemal Saydam rüzgârla taşınan atmosfer, su ve güneşle değişime uğrayan Sahra çölü tozlarının migreni tetiklediğini ortaya çıkardı.
Türk araştırmacılar, toplumda yüzde 20 oranında görülen migren hastalığına büyük oranda neden olan bir faktörü ilk kez tanımladı. Araştırmacılar, yeryüzünde rüzgârla yer değiştiren Sahra çölü tozlarının migrene neden olduğunu ve hastalığı tetiklediğini laboratuvar ortamındaki deneylerle kanıtladı.
ABD'deki Harvard Üniversitesi'nde baş ağrıları üzerine araştırmalarıyla tanınan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Nöropsikiyatri Merkez Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay ve Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam'ın ortak çalışmasında, rüzgârla taşınan ve atmosferde su ve güneşle değişime uğrayan Sahra çölü tozlarının migrene neden olduğu ve bunların belli dönemlerde hastalığı tetiklediği ortaya çıktı. Bu tozlardan verilen deney hayvanlarının beyinlerinin ağrı merkezinin aktif hale geçtiğini keşfeden araştırmacılar, bunların alerji, astım gibi hastalıkları da tetiklediğini öngörüyor. Prof. Dr. Bolay, bahar dönemlerinde lodosun artmasıyla birlikte baş ağrısı, yüksek tansiyon, astım ve halsizlik gibi yakınmalarda artış gözlendiğini anlattı. Bolay, Sahra çölü tozlarının ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde artış gösterdiğini vurguladı.
Zaman