Mineral eksikliği, aşırı tuz ve su kaybı krampı tetikliyor
Dr. Beşir Türkmen, krampı tetikleyen sebepleri anlatıyor.
Resul Cengiz'in haberi:
Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, dolaşım bozukluğu sebebiyle bacaklara yeteri kadar kanın gitmemesi, omurgada meydana gelen sinir sıkışmaları, idrar söktürücü bazı ilaçlar, mineral eksikliği, aşırı tuz ve su kaybının krampı tetiklediğini söyledi.
Bir doku spazmı olan krampın, bir ya da birden fazla kas demetinde, sert bir adale yumrusu tarzında gerçekleştiğini, aniden meydana gelen kısa veya uzun süreli kasılmalar olduğunu bildiren Türkmen, krampların en çok saatçi, berber, terzi ve sporcularda görüldüğünü kaydetti. Bu meslek gruplarında krampların daha sık görülmesinin sebebinin daha ince el becerileri gerektirmesinden kaynaklandığına dikkat çeken Türkmen, "Kaslarımız iskelet sistemine en çok yardımcı olan, günlük yaşam aktivitelerimizi yapmamızda oldukça etkili organlarımızdır. Vücudumuzun her yanı kaslarla kaplı olup, hemen herkes ömründe birçok kez, şu veya bu şekilde kas krampı geçirmiştir. Kramplar yaşlı, yetişkin, genç ve çocuklarda hatta gebeler de bile görülebilir. Yaşlı ve yetişkinlerde görülen krampların nedeni, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineral eksikliklerinde, aşırı egzersizlerde, ısınmadan yapılan egzersizlerde, fazla terleme sonucunda, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, bazı idrar söktürücü ilaçlar sonrası, soğuk havalarda ve kalp damar Hastalıkları gibi durumlarda görülmektedir." dedi.
Çocuklarda görülen krampların nedeni, bulantı ve kusma sonucu oluşan aşırı sıvı ve elektrolit kaybı, aşırı sıcaklarda terleme sonucu meydana gelen kalsiyum, magnezyum ve potasyum kaybı olduğunu anlatan Türkmen, gebelerde ise son aylarda bebeğin kalsiyum, magnezyum ve mineral ihtiyacının arttığının altını çizdi.
Deniz veya havuzda meydana gelen kramp olaylarında, kramp giren ve ona yardımcı olan kişinin çok sakin ve sabırlı olması gerektiğini dile getiren Türkmen, şu uyarılarda bulundu: "Çünkü heyecan, kas krampını 5 kat daha artırır. Bir arkadaşınızla beraber yüzüyorsanız, sırt üstü uzanın, arkadaşınız ayağınızı bir elle kavrasın, diğer elle kramp girmiş baldırı hafifçe sıkarak, vurarak, ovarak veya masaj yaparak yumuşatmaya çalışsın. Eğer suda yalnızsanız durum biraz daha ciddi olabilir. Bu nedenle hemen sırt üstü uzanıp kramp girmiş baldırı ters yönde yavaş yavaş gerin. Bu esnada kollarınız yanlarda yelpaze hareketi ile sırt üstü yüzerek sakin sakin kıyıya ulaşmaya çalışın. Uzaktaysanız yardım için bağırabilirsiniz ama asla panik yapmamalısınız."
Aşırı sıcaklarda sıvı kaybının fazla olması halinde krampın kaçınılmaz, ancak kas kramplarına önceden önlem almanın mümkün olduğunu ifade eden Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aşırı sıcaklarda su kaybı ve terlemeye karşı önlem alınmalı, su, ayran ve mineralli içecekler tüketilmelidir. Alkollü iken denize girilmemeli. Çünkü Alkol krampı normalden 7 kez daha fazla artırır. Alkollü iken yalnız ve tek başına denize açılmamalı, denize girmeden önce mutlaka ısınma hareketleri ve baldırları germe hareketleri yapılmalıdır. Mümkünse denize girmeden önce duş alınmalı, denize koşarak değil, yürüyerek ve ıslak girilmelidir."
Yüzerken öncelikle suyun ısı derecesinin tespit edilmesi, birden soğuk suya dalmak yerine önceden suda bir kaç adım atmanın, vücudu soğuk su ile hafif sıvazlamanın, sonra yavaşça dalmanın doğru olacağını ifade eden Türkmen, suda hızlı değil yavaş yavaş yüzülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.