İsmail BERK
Münazarat, Artuklu Üniversitesi ve Risale Akademi
Münazarat, Artuklu Üniversitesi ve Risale Akademi
Nasip olursa yarın Mardin’deyiz. Artuklu Üniversitesinde üç gün sürecek Münazarat Sempozyumu’na katılacağız. Bu yıl, cemre düştükten sonra ilk baharın Anadolu topraklarına bereket müjdesi verdiği bir program gerçekleşecek.
Evet, demokrasinin cemresi düştü Anadolu’ya. Ta Osmanlı’dan yankılanan Münazarat‘ın çekirdek fikirleri ile.
Yer altında çetin geçen kışlara inat o çekirdekler çürümedi ve büyüdü. Dayatmaların/darbelerin hızarından geçmesine rağmen toplum kendini toparladı ve çekirdek gibi filizlenmesini başardı.
Artuklu Üniversitesi, bu anlamda bir ilki başarıyor. Değerli rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, her türlü takdirin üstünde Münazarat Sempozyumu’na ev sahipliği yaparak akademik camiada müzakere kapılarını araladı.
Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı ile birlikte ortaklaşa organize edilen bu sempozyum, üniversiteleri ve bilim insanlarını Risale-i Nur’la düşünmeye davet edecek bir mahiyette. Toplumun derin bir yarasına ırkçılık illetine ve Kürt meselesine Risale ekseninde çözümler arayacak.
Bu vesileyle AKAV Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy beyefendinin hummalı gayretleri ve çok yoğun mesaisi ile vücuda gelen sempozyum, yeni açılımları, başka programları ve işbirliklerini tetikledi.
Beraber düşünmeyi, ortak programlar üretmeyi, farklı temsil ve kurumların işbirliği içinde ekip ruhu ve proje disipliniyle çok anlamlı başarılara imza atabileceğini gösterdi.
Risale Akademi, bu süreçte Türkiye’nin akademik birikimini adeta seferber ediyor. Her alanda ve Risale ile ilişkilendirilebilecek her konuda herkesle zihni konforun ve risale referanslı olmanın hazzı ile diyalog kuruyor ve çalışma alanları ile ilgili ciddi bir envanter oluşturuyor.
Risale mensubu, ilgili veya kenarda, hatta muhalif kuruluşlarla bile objektif ve akademik olmak şartıyla Risale konusunda projelerini paylaşmaya ve müzakereye bütün kapılarını açmış bulunmaktadır.
Son üç aydır hafta sonları üzerinde çalıştığı anayasal çerçeve çalıştayları meyvesini vermeye başladı. Anayasa hukukçuları, eğitimciler ve toplum bilimcileri ile üzerinde çalışılan rapor, Nisan sonunda muhataplarına ulaşacak. Sivil toplumun bütün katmanlarına, özellikle STK’lara çağrıda bulunan bir çalışma.
Diğer yandan Lemaat eksenli İslamofobya Konferansı Haziran ayına gün sayıyor. Yurt içi ve yurt dışı uzmanlarla akademik düzlemde yerli ve yabancı İslam korkusunu ve bu korkuyu besleyen unsurları masaya yatıracak.
Evde Eğitim Çalıştayı ise yeni tebliğler ile birlikte kendi zemininde öncelikle bayanlar arasında yapılacak müzakere ve çalıştayla anlam bulacak.
Hutbe-i Şamiye ekseninde uluslararası sempozyum ise ayrı bir boyut katacak bu çalışmalara. İslam Birliği ve Küresel barış konulu çalışma, yine üniversite zemininde ve Risale Akademi ile birlikte diğer kardeş kuruluşları da kapsayacak bir eşitlik ve işbirliği içinde yapılacak. Bu projenin kapsamlı duyurusu yakında yayınlanacak.
Risale Akademi, akademik yeryüzünü inşa etmek istiyor. Risale perspektifinde ve ekseninde ilerlemek istiyor.
Risale Akademi, üniversiteler, araştırma merkezleri ve enstitüler, kamu kurum ve kuruluşları ile STK’lar ve cemaatler ile birlikte yapmayı planladığı yeni projeler demetini daha sık duyurmaya hazırlanıyor.
Bu müjdeleri aldığımda, iç huzurun vicdani lezzeti beni sardı. Bizde şefkatle ve tefekkürle sarmaya devam edelim.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.