Nane limon kabuğu halkın gözdesi
Kış aylarInda artan soğuk algınlıkları şifalı ot satışlarını arttırdı
Barış Manço’nun şarkısına da konu olan “Nane, limon kabuğu” halk arasında soğuk algınlıkları gibi rahatsızlıkların her dönem en fazla rağbet gören ilâcı.
Soğuk kış aylarının gelişi beraberinde nezle, grip ve soğuk algınlığını da getirince vatandaşlarda soluğu aktarlarda almaya başladı. Bu aylarda görülen basit hastalıkları şifalı bitkilerle atlatmayı tercih edenlerin sayısında artış olduğunu belirten Yalovalı aktar Öner Tekinsan, “Vatandaşlarımız ninelerimizin ve dedelerimizin yıllardır uyguladıkları ve her zaman işe yarayan şifalı bitkileri kullanmaya devam ediyor. Kış aylarında sıkça rastlanan basit soğuk algınlıklarını ilâç yerine şifalı otları kaynatıp suyunu içerek tedavi etmek halen en geçerli yöntem. Bu kış aylarında da vatandaşımız şifalı bitkilere büyük ilgi gösteriyorlar” dedi. Öner Tekinsan vatandaşlara soğuk algınlıklarını kolayca atlatabilecekleri birkaç tarifte verdi:
“Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı mercanköşk katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı yudumlanarak içilir.
Bir miktar çüşka biberi bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar ispirto eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir. Gerektiğinde vücut bu mayi ile ovulur.
Birer çay kaşığı kekik, kimyon bir çay bardağı sirke ve iki bardak suyla birlikte 5 dakika kaynatılıp soğuduktan sonra gargara yapılarak kullanılır.
Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı civanperçemi katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.
Bir litre suyun içine bir çay fincanı kadar ıhlamur ve 1,5 fincan papatya çiçeği katılıp kaynatıldıktan sonra kısa bir müddet demlenmesi beklenip süzülür. Ilık bir bardak suya bir çorba kaşığı oranında konularak gargara yapılmak suretiyle kullanılır.”
Yeni Asya