Said Nursi Enstitüsü'ne hayırlı olsun diyelim
Özlem Albayrak, Said Nursi Enstitüsü'nü Rektör Serdar Bedii Omay ile konuştu
Risale Haber-Haber Merkezi
Yeni Şafak yazarı Özlem Albayrak, Said Nursi Enstitüsü'nü Rektör Serdar Bedii Omay'a sordu.
Mardin Artuklu Üniversitesi'nde, Said Nursi Enstitüsü kurulacağını hatırlatan Albayrak, "politik" isim seçimi nedeniyle bana önemli gözüktü. Evet, Said Nursi adıyla kurulacak bir Enstitü fikri, 30 yıldır kanla, ölümle, silahlı mücadeleyle görünür olmuş bir meselenin halli için oldukça sembolik bir duruşu imler; ancak her sembol gibi gözüktüğünden daha derin işlevleri vardır" dedi.
Yazısını okuyanlar arasında, "Devir AK Parti devri... Artuklu Üniversitesi'nin, Said Nursi Enstitüsü kurmasının haber değeri nedir ki?" şeklinde tepki verenlerin olabileceğine dikkat çeken Albayrak, "Öncelikli şunu bilelim; toplumun çeşitli katmanlarında muhafazakarlığın giderek daha fazla görünür olmasıyla Kemalist refleksler kendini gizlemek zorunda kalmış olabilir ama akademi çevrelerinde rejimin sinir uçları hala her dokunulduğunda "zıplama" şeklinde tepki veriyor... Nitekim, sosyoloji alanında kimsenin eline su dökemeyeceği aşikar olan Şerif Mardin'in, sırf bilimsel bir merakla Said Nursi fikriyatının peşine düştüğü ve O'nun ilkelerine hiçbir yakınlık duymadığı halde sırf çalışma alanı olarak Said Nursi'yi seçtiği için yıllarca Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) alınmadığı da göz önüne alındığında ne demek istediğim anlaşılacaktır, sanırım" şeklinde yazdı.
Meselenin mühim noktasının Bediüzzaman Said Nursi adıyla kurulacak bir bilim merkezinin, bir Enstitü'nün Türkiye için bir imkan olması olduğuna dikkat çeken Albayrak, Rektör Serdar Bedii Omay'la da görüştüğünü söyledi. Albayrak yazısını şöyle sürdürdü:
"Bu ve benzeri çabaların artmasının, ortak toplumsal algıları tetikleyebileceği gerçeğidir. Hele de Kürt meselesini silahın değil; tüm etnik grupların eşit kabul edildiği düşüncesinin bir gerçekliğe dönüştürülmesinin çözeceği, nihayet kabul edilmişken...
Sözkonusu isim tercihini sorduğum Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Serdar Bedii Omay, Said Nursi Enstitüsü fikrinin, Mezopotamya'nın bir kültür havzasına dönüştürme amacından neşet ettiğini söylüyor. Rektör Omay, Bediüzzaman'ın anahtar bir şahsiyet olduğunu ve Ortadoğu'nun bütün ırmaklarının, bütün dillerinin, bütün yaşam biçimlerinin Bediüzzaman Said Nursi'nin şahsındaki okyanusta birleştiğini ifade ediyor. Rektör, YÖK'e müracaat edilip onay alındıktan sonra 2013 yılından itibaren, Said Nursi Enstitüsü'nde interdisipliner bir bakış açısıyla çalışmalar yürütmek istediklerini de ekliyor. Bediüzzaman, Medresetü-z Zehra'yı hayal ederken böylesi bir bilim yuvasından mı bahsediyordu bilemiyorum. Bildiğim; bu okyanusun, Türklerin ve Kürtlerin yani hepimizin içini ferahlatacağı... Hayırlı olsun diyelim...