Said Nursi'nin köylüleri: O isme 52 yıl direndik
52 yıl sonra tekrar ismine kavuşan Nurs köylüleri çok sevindi
Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Kepirli Köyü, İçişleri Bakanlığı'nın 28.06.2012 tarih ve 3617 sayılı onayı ile eski ismi olan 'Nurs' olarak değiştirildi. 52 yıl sonra tekrar ismine kavuşan Nurs köylüleri çok sevindi.
Her yıl binlerce ziyaretçinin akın ettiği Nurs Köyü'nün ismi 1960 darbesinden sonra dönemin askeri cuntası tarafından 'Kepirli' olarak değiştirilmişti. 1960 yılında ismi zorla değiştirilen Nurs köyünün yeni ismi, 52 yıldır gerek köy halkı gerekse bölge halkı tarafından kabul görmedi. Nurs Köyü'nün isim değişikliğiyle ilgili birçok kez başvuruda bulunduklarını bildiren köylüler, Nurs Köyü'nün isminin 1960 yılında Kepirli olarak değiştirildiğini hatırlattı. Ancak yeni ismin gerek köylüler gerek bölge halkı tarafından benimsenmediğini belirten köylüler, Kepirli ismi yerine sürekli Nurs isminin kullanılmaya devam ettiğini ifade etti.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Nurs köylülerinden Cafer Özkan, "Milletvekillerimiz ve köy halkının topladıkları imzalar ve verilen uğraşlar sonucu, köyümüzün ismi iade edildi, Nurs köylüleri olarak son derece mutluyuz. Zaten Kepirli ismini bilen ya da kullanan yoktu. Nurs'ta bulunan cami, çeşme, yol ve yapıların tamamında Nurs ismi geçiyor, Kepirli ismini göremezsiniz." dedi.
SOKAK, CADDE, MAHALLELERE ÜSTADIN İSMİ VERİLSİN
Köyün eski ismi olan Nurs isminden sonra artık iş yerlerinde de Nurs ve Beddiüzzaman ismini yaşatacaklarını dile getiren Özkan, şunları ifade etti: "Açtığım hediyelik eşya dükkanında uzun yıllardır ticaret yapıyorum, daha önce sadece hediye dükkanı olarak geçen dükkanımın ismini de Nurs hediye dükkanı olarak değiştirdim. Bugüne kadar sokak, mahalle ya da yapıya Üstadın isminin verilmemiş olması büyük eksiklik. Dünya tarafından tanınan hemşehrimizin ismini yaşatmak en büyük görevimiz olmalıdır. Bu vesile ile yetkililerden yapılacak olan yapılara, sokaklara, caddelere, mahallelere üstadın isminin verilmesini istiyoruz."
Ali Ceylan isimli vatandaş ise Beddiüzzaman Said Nursi'nin hemşehrileri olarak Nurs isminin yeniden verilmesine çok sevindiklerini, mutlu olduklarına işaret ederek, bu ismin Bitlis ve ilçelerinde yaşatılmasını istediklerini kaydetti. Ceylan, şöyle devam etti: "Köylüleri olarak Said Nursi'nin isminin Bitlis ve ilçelerindeki sokak ve yapılara verilmemesine şaşırıyorum. Biz Hizan merkezde bazı esnaflar olarak Bediüzzaman'ın ve doğduğu köy olan Nurs Köyü'nün ismini kendi iş yerlerimizde yaşatmaya çalışıyoruz. Hizan ve Bitlis, halen Said Nursi'nin anılarıyla dolu. Said Nursi'nin isminin Hizan'daki sokaklara da verilmesi bizleri mutlu edecektir. Hemşehrimize en büyük hürmeti bizlerin göstermesi gerekiyor. Bizi ve Bitlis'i, en önemlisi Hizan'ı vatandaşlar onunla tanıdı, onunla biliyor. Hizan esnafı, kendilerince doğduğu köy olan Nurs'un ismini vererek onun adını yaşatıyor. Ancak sadece bu yetmiyor. Her gün yurdun değişik illerinden üstadın doğduğu köyü ve yaşamış olduğu yerleri görmek için gelen yüzlerce vatandaş var. Gelen vatandaşlar Üstada vermiş olduğumuz değeri görmelidir. Ancak maalesef şimdiye kadar isminin yaşatılması için pek bir şey yapılmadı. Nurs isminin alınmasıyla atılan ilk adım oldu, umuyoruz ki bundan sonraki süreçte yapılarda ve sokaklarda Said Nursi'nin ismi yaşatılır."
Cihan