Bediüzzaman'ın camisine ziyaretçi akını

Bediüzzaman'ın camisine ziyaretçi akını

Suriye’nin en modern ve kalabalık şehri olarak bilinen Şam, ülkenin güzelliklerini bir arada barındırıyor

Hac yolu üzerinde olması dolayısıyla ticarî yönden tarihte her zaman önem taşıyan Şam, uzun yıllar hakimiyetinde kaldığı Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini halen taşıyor. Çok sayıda tarihî yapıyı bünyesinde barındıran Şam’da, Emevi Camii ve Hamidiye Çarşısı şehre gelenlerin ziyaret etmek amacıyla uğradığı ilk duraklardan birini oluşturuyor. Şam’daki İslâmiyet, Hıristiyanlık, Musevilik ve Pagan inancı için önemli bir yere sahip olan Emevi Camii, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı, çeşitli dinlere mensup turistin ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. Bütün inançlara ait mimarî ve süsleme özelliklerinin görülebildiği caminin geçmişi de çok eskiye dayanıyor.

Bediüzzaman hutbe vermişti

Emevi Camii'nde, Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri 1911 yılının başında bir Cuma günü hutbe irad etmiştir.

İçinde yüz alimin bulunduğu on bine yakın cemaate verdiği bu hutbe, o zaman Şam'da da basılmış ve bir hafta içinde iki baskı yapmıştır.

HAMİDİYE ÇARŞISI

Şehrİn merkezinde yükselen ve şehirle bütünleşen Emevi Cami’nin yanında yer alan Hamidiye Çarşısı ise özellikle alışveriş yapmak isteyenlerin uğrak yerleri arasında yer alıyor. 2. Abdülhamid döneminde yapıldığı belirtilen Hamidiye Çarşısı, hareketli, canlı ve renkli bir atmosfere sahip. İstanbul’daki Kapalıçarşı’yı andıran çarşıda, geleneksel giyim eşyalarından, turistik eşyalara kadar her türlü ürünün satıldığı dükkânların önemli bir kısmında, Suriye lirası ve ABD dolarının yanı sıra Türk Lirası geçiyor.

ORTAK KULLANILDI

Halİd bin Velid’in Suriye’yi fethinden sonra ibadethanenin bulunduğu alanda çok sayıda insan alacak büyüklükte cami inşa ettirmesiyle ibadethane 72 yıl boyunca Müslümanlar ve Hıristiyanlar tarafından ortak kullanıldı. Kilise kısmı yıkılmadan inşa edilen caminin 3 minaresi ve 4 kapısı bulunuyor, 4 büyük koridoru ise 4 halifenin adını taşıyor. Camide Hz. Yahya’nın kabri de bulunu-yor. Kudüs’ü fetheden ünlü komutan Selahaddin Eyyübi’nin kabri de, cami ile Roma sütunları arasındaki alanda yer alıyor. Selahaddin Eyyübi’nin kabrinin yanında ise 1914’te Filistin yakınlarında uçakları düşen ilk Türk Hava Şehitlerinin kabirleri bulunuyor. Abbasiler tarafından uzun süre kamu hazinesinin saklandığı, sütunlar üzerine yapılan ve günümüze kadar ayakta kalan Hazine Kubbesi, avluya giren ziyaretçilerin ilgisini çeken yerler arasında.
Yeni Asya