İşgal altında bile Ayasofya’da ezan susmadı
Risale Haber olarak ısrarla gündeme getirdiğimiz Ayasofya camii meselesi tartışılmaya devam ediyor
Risale Haber-Haber Merkezi
Risale Haber olarak ısrarla gündeme getirdiğimiz Ayasofya camii meselesi tartışılmaya devam ediyor. Vakit gazetesi yazarı D. Mehmed Doğan Ayasofya'nın müze olarak kalmasını eleştirdi.
Ayasofya’nın veya başka bir mabedin müze yapılmasının "ibadethane" kavramı ile bağdaşamayacağını vurgulayan Doğan, "Atalarımızın zaten manastır veya kilise olarak tanıyıp tescil ettiği mekânların artık cemaatsiz kalmış olmalarına rağmen zaman zaman ibadethane olarak kullanıma açılması sözkonusu. Bunda tuhaf bir durum yok. Bir mabed sonsuza kadar mabeddir. Ayasofya’nın veya başka bir mabedin hangi gerekçeyle olursa olsun ibadethane olmaktan çıkarılıp müze yapılması, “ibadethane” kavramı ile bağdaşmaz" dedi.
İstanbul işgal altında olduğu halde Ayasofya’daki ezanları susmadığını hatırlatan Doğan, "Peki cumhuriyetin 10. yılından sonra ne oldu?" diye sordu ve yazısını şöyle sürdürdü:
Yahya Kemal, İstanbul’un işgal altında olduğu günlerde devletin devamını ifade eden iki sembolden bahseder: biri Ayasofya’da fetihten beri hiç aksatılmadan okunan ezan, diğeri Yavuz Sultan Selim’in mukaddes emanetleri Topkapı Sarayı’na getirdikten sonra Hırka-yı Saadet dairesinde okunmaya başlanan Kur’an.
Yahya Kemal’in Ayasofya ile ilgili yazısının yayınlandığı günlerde bu fetih sembolünün kiliseye tahvili için bastırılıyordu. İdarecilerimiz ve askerlerimizin Ayasofya’nın işgalciler tarafından ele geçirilip kilise yapılmaması için gerekirse onu havaya uçurmayı göze aldıklarını biliyoruz.
İstanbul işgal altında olduğu halde Ayasofya’da ezanlar susmadı. Peki cumhuriyetin 10. yılından sonra ne oldu?
Ayasofya neden müzeye tahvil edildi! Cumhuriyetten 11 yıl sonra Sevr’e ait bir konu neden Sevr’i dayatanların istediği şekilde sonuçlandırıldı? Hani ya Lozan?
Yazının tamamı için TIKLAYINIZ
İLGİLİ HABERLER:
Sümela da tamam Ayasofya ne zaman?