Bediüzzaman'ın kültüründe mecazın önemi

Bediüzzaman'ın kültüründe mecazın önemi

Risale Akademi'nin düzenlediği "1.Risale-i Nur ve Sanat Çalıştayı" tebliğleri...

Risale Haber-Haber Merkezi

Risale Akademi, "1.Risale-i Nur ve Sanat Çalıştayı"nda sunulan tebliğleri yayınlamaya başladı. Bunlardan ikincisi Caner Kutlu'nun "Öyküleme ve Risale-i Nur " başlıklı tebliği...

İşte Caner Kutlu'nun tebliği:

Görünen şeyler birer sonsuzluk  kapısıdır. Ayağımızı basacağımız bir zemin yoktur. Tutacağımız el, dayanacağımız bir direk yoktur. Madde de, kütle de belirsizdir. Her şey bir sonu gelmez belirsizdir.

Soyut olan kısmı anlamlıdır. Görünen şeye çıktıkça da, içine girdikçe de, altını kazdıkça ve ötesine berisine, en yakınına girdikçe de, önünde ve sonunda soyut gerçeğe dönüştüğü görülür. İki protonu da çarpıştırsanız ve dağılan parçaları da tutsanız, elinizdeki belirsiz ve fakat soyut gerçektir ve yolunuz devam edecektir. Kalan belirsiz bir somut ve bahsedilecek soyut bir çokluktur.

Soyut sonsuzluğun kaçınılmaz kapısıdır. Soyutlamadan anlamak yoktur. Somut bir sistem kuramazsınız. Einstein göreceliliği, ya da Higgs, parçacıkları soyutlayarak ve varsayarak, hayal kurarak bulabilmişlerdir. Matematik, biraz hayal gücü, sanatçı duyarlılığı, estetik düşüncesi hakikati buldurmaz belki ama, onun hakkında konuşturabilir.

Peygamberler dışında hakikati elinde tutan olmamıştır. Vahiy dışında her şey hayale açıktır. Peygamberin sözü yakinidir. Kahinlerinki tahminidir, karışıktır.

Tebliğin devamını okumak için TIKLAYINIZ