Kur'an öğrenmede yaş sınırını kaldırılsın

Kur'an öğrenmede yaş sınırını kaldırılsın

Din-Bir Sen Genel Başkanı Şenocak, her yıl yaşanan tartışmaların bitmesini istedi

Risale Haber-Haber Merkezi

Demokratik Sendikalar Konfederasyonu ve Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, her yıl yaşanan yaş sınırı tartışmalarının son bulması için yaz Kur'an kurslarındaki yaş sınırının ilköğretimde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin başladığı yaşa indirilmesi önerisinde bulundu.Şenocak, yaptığı açıklamada, yaz Kur'an kurslarının, verdikleri eğitim açısından hiçbir yaygın ve örgün eğitim kurumunun alternatifi olmadığını söyledi. Yaz Kur'an kurslarının örgün din eğitiminin tamamlayıcısı ve destekçisi olduğunu vurgulayan Şenocak, kurslara katılan öğrencilerin örgün eğitime devam eden çocuklardan oluştuğunu, bu yönüyle kursların Türk Milli Eğitim sisteminin bir parçası olduğunu ifade etti.

En az ilköğretim 5. sınıfı bitirmiş öğrencilere yönelik düzenlenen yaz Kur'an kurslarına ilginin son on yılda 2,5 kat arttığına dikkati çeken Şenocak, 2 ay süreli kursların sayısının son 10 yılda 3 bin 268'den 8 bin 696'ya çıktığını, öğrenci sayısının 2009-2010 döneminde 1 milyon 881 bin 637 olduğunu kaydetti.  Geniş bir kitleye hizmet eden yaz Kur'an kurslarında ciddi problemler yaşandığını belirten Şenocak, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Öncelikle yaz Kur'an kurslarına ilkokulu bitirmiş öğrencilerin devam edebileceğine dair düzenlemeye rağmen, ağabey ve ablaları ile birlikte gelen küçük çocukların sayısı azımsanmayacak derecededir. Yaş sınırı yeniden düzenlenerek, eğitimcilerin öğrenebilir kabul ettikleri çağdaki çocukların da devamına imkan sağlanmalıdır. Her yıl yaşanan yaş sınırı tartışmaları için hükümete önerimiz, yaz kursları için yaş sınırının ilköğretimde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin başladığı yaşa indirilmesidir. Bu kurslara her türlü ikaz ve uyarılara rağmen  resmi kaydı olmayan çok sayıda 4.ve 5. sınıf öğrencisi gelmektedir. Yeni bir yaş sınırı düzenlemesi öğrenci, öğretici ve velileri rahatlatacaktır.''

Şenocak, problemlerden birisinin de  öğrenci sayısının çokluğu nedeniyle ortaya çıkan karmaşa olduğunu söyledi. Tek görevlisi bulunan camilerde kur sistemi uygulamasında zorluklar çıktığını, zaman zaman her bir kurun öğrencilerinin 30-40'ı bulduğunu, toplamda ise 100'ü geçebildiğini anlatan Şenocak, ''İlahiyat veya İmam Hatip Lisesi mezunlarından mahalli müftülüğün izni ve derneklerin desteği ile ek görevli temin edilmeli, çocuk başına düşecek zaman dilimi artırılmalı" diye konuştu.