AKPM: Darbe anayasası değişmeli
AKPM Türkiye'de demokratik değerlerle ilgili ciddi eksiklikler bulunduğuna dikkat çekti
Avrupa ülkelerinde demokrasinin durumuyla ilgili bir rapor yayınlayan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Türkiye'de demokratik değerlerle ilgili ciddi eksiklikler bulunduğuna dikkat çekti.
Raporda, Avrupa Konseyi'nin anayasal değişiklikleri yakından takip ettiğinin altı çizildi. AKPM'nin bu ay içinde Türkiye ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırlayacak olan yeni bir Türkiye raportörü ataması bekleniyor.
AKPM'nin hazırladığı rapora göre, Türkiye'nin insan hakları, demokrasi ve hukuk devletine saygı gösteren bir anlayışa ulaşmak için daha fazla çaba göstermesi gerekiyor. Türkiye'nin eksikliklerine işaret edilen raporda, darbe anayasasının tümüyle değiştirilmesi gerektiği de yer alıyor. Halen uygulamada bulunan 1982 Anayasası'nın yapılan onlarca değişikliğe rağmen askerî darbenin izlerini taşımakta olduğu kaydedilen rapor, Anayasa'da ve Siyasi Partiler Kanunu'nda kapsamlı değişiklikler yapılması gerektiğinin altını çizdi.
AKPM, Avrupa'nın demokrasi ve insan hakları alanında en büyük hükümetlerararası kurumu niteliğini taşıyor. Şu anda Türkiye, AKPM ile "post-monitoring dialogue" tabir edilen denetim sonrası diyalog mekanizması içerisinde çalışıyor. Türkiye ile tam denetim sürecini 2004'te sona erdiren AKPM, bu tarihten sonra yüzde 10 seçim barajı, yerel yönetim reformu, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, yargıçların eğitimi, işkenceye sıfır tolerans ve azınlıklar gibi birçok konuda ilerlemeyi denetliyor.
AKPM İzleme Komitesi, Türkiye hakkındaki son raporu 2008 yılında hazırladı. Bu rapor Türkiye'nin basın ve ifade özgürlüğü konusundaki eksiklerinin yanı sıra Türkiye'de anayasa hazırlama süreci ve reformların hızının artırılması gerektiğinin de altını çizmekteydi. Yüzde 10'luk seçim barajını yüksek bulan rapor, parti kapatmalarının da Venedik Kriterleri'ne uygun hale getirilmesini istedi. Türkiye'nin yanı sıra denetim sonrası izleme sürecinde olan diğer ülkeler Bulgaristan, Monako ve Makedonya.
Zaman