Esad Coşan kendi kültürümüzü anlatıyor

Esad Coşan kendi kültürümüzü anlatıyor

4 Şubat 2001’de geçirdiği trafik kazasıyla Hakk’a ulaşan Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi’nin kaleme aldığı kitaplar Server Neşriyat tarafından yeniden okuyucuya sunuluyor

Okuyucularına “Her şeyden evvel ana dilini iyi konuşmayı ve iyi yazmayı öğren. İnsan için en faydalı olan kendi ana dilidir. Kişinin kıymeti, dilinin altında ve kelimenin ucunda gizlidir, onu söz ve yazı açığa vurur. Dil bilgisi gaye değil vasıtadır; asıl olan fikir zenginliğidir” tavsiyesinde bulunan Es’ad Coşan Hocaefendi, yazı hususu için de şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“İyi yazı aynı zamanda sahibinin karakterini aksettirir. Bu vadide  grafoloji denilen bir bilim dalı bile teessüs etmiştir. Hakikaten de harflere gerekli biçimi veren, yazısına itina eden kimse, dikkatli, titiz, tertipli kimse demektir.”

EMPERYALİZME KENDİ KÜLTÜRÜMÜZLE KARŞI KOYABİLİRİZ

“Bir millet başka bir milletin kültürünü alamaz” diyen Es’ad Coşan Hocaefendi 101 sayfalık kitabında son zamanlarda ortaya çıkan ‘kültür ajanlığı’ kavramını emperyalizmin siyasi, askeri ve iktisadi kısımlarını anlattıktan sonra şu şekilde değerlendiriyor: “Bugün emperyalizm çok daha ince, sinsi ve gizlidir. Para emperyalizmi, teknolojik emperyalizm, psikolojik emperyalizm gibi. Bunların en önemlisi de kültür emperyalizmi denilen şeklidir.” “Emperyalist devletler kendilerine karşı en büyük mukavemet ve zorlukların, milli benlik ve şahsiyete sahip yani milli kültürle yoğrulmuş ona sıkıca bağlı kimselerden geldiğini tespit etmişler ve bu yüzden onların kültür bağlarını zayıflatmayı hedef almışlardır” diyen hocaefendi “Milli kültürümüzü iyi tanımalı, ona sımsıkı sarılmalı, şahsiyetsiz ve şuursuz taklitten dikkatle kaçınmalıyız. Onun için her şeyden önce yanlış bir seçim olan batılılaşma sözünü ve fikrini bırakmalı, kendi özümüze dönerek, kendi kültürümüze dayanarak çağdaşlaşmaya hatta çağın ilerisine gitmeye çaba harcamalıyız” diyor.

“Milli kültürümüz yabancıları imrendirecek derecede köklü, geniş ve zengindir” diyen merhum Prof. Coşan, eserinde milli kültürümüzü iyi tanımamız gerektiğine işaret ederek “Kültürümüz, modern çağda yaşayacak ve mensuplarını yüceltecek kadar canlı ve orijinaldir. Hatta insanlığın istikbalini aydınlatacak, onu çıkmazdan çıkaracak kurtarıcı temellere sahiptir. Bu kültürümüzü iyi tanımalı, yaşamalı ve yaşatmaya çabalamalıyız” değerlendirmesini yapıyor.

Yeni Akit