Dumansız Hava Sahası Afrika'ya örnek oldu
Türkiye'nin sigara ile mücadelesi başka ülkelere örnek olmaya devam ediyor.
Daha önce İspanya'ya model olan 'Tam Dumansız Hava Sahası' uygulaması, şimdi de tütün mamullerine tiryakilikleriyle bilinen Tunus, Cezayir ve Fas gibi Kuzey Afrika ülkelerinin yakın takibinde.
Bu ülkelerde tütün kontrolü çalışmaları yapan yetkililerden oluşan bir heyet, Türkiye'nin uyguladığı projeyi yakından incelemek üzere İstanbul'a geldi. Heyette bulunan Cezayir Kanser ve Tütün Kontrolü Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Şerif Muhtar, Türkiye'yi sigarayla savaş konusunda uzun yıllardır takip ettiklerini belirterek, "Doğrusunu isterseniz Türkiye'nin bu projeyi hayata geçirebileceğine hiç ihtimal vermemiştik.'' ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Hamdi Şerif Muhtar, Türkiye'nin deneyimlerini ve başarılarını paylaşmak için İstanbul'a geldiklerini vurguladı. Cezayir'de tütünle mücadele konusunda bir yasa olduğunu ancak kimsenin buna uymadığını kaydeden Muhtar, sözlerine şöyle devam etti: "Tütünle mücadelede Türkiye'yi 20 yıldır takip ediyoruz. Tütün kontrolü konusunda neler yapacak, hangi uygulamalara imza atacak diye merak ediyoruz. Türkiye'yle çok benzerliklerimiz var. Doğrusunu isterseniz biz Türkiye'nin tütünle mücadelede yüzde yüz "Dumansız Hava Sahası" projesini hayata geçirebileceğine hiç ihtimal vermemiştik. Türkiye'nin Dumansız Hava Sahası projesini uygulamaya koyduğunu duyunca çok şaşırdık. Önce inanamadık fakat gördük ki Türkiye bunu başardı. Türkler yaptıysa biz de yaparız dedik. Hem bu konuda Türkiye'yi model almak hem de buradaki meslektaşlarımızın bize vereceği önerileri, uyarı ve hatırlatmaları almak için buradayız. Buradan aldığımız deneyimleri ve bilgileri ülkemize götürüp orada uygulamaya koymaya çalışacağız.''
Tunus Salah Aziz Kanser Enstitüsü Epistemoloji ve Tütün Kontrolü Uzmanı Dr. Ben Ayub ise tütünle mücadelede Türkiye'nin sırrının kurumlar arası işbirliğinde saklı olduğunu belirterek, "Projenin başarıya ulaşmasının sırrı, Türkiye'deki siyasi kurumların mükemmel işbirliğidir.'' dedi. Türkiye ile Tunus'un yakın geçmişi olan iki ülke olduğunun altını çizen Ayub, şunları söyledi: "Halklarımız, Osmanlı geçmişine sahip olma ve birçok ortak unsura sahip olma sebebiyle birbirine benziyor. Türkiye'de uygulandığına göre biz de uygularız diye düşündük. Son yıllarda ülkemizde tütün kontrolü konusunda bir hareketlilik başladı. Ancak Türkiye gibi başarılı olmadık. Türkiye'nin deneyimlerinden ve başarılı politikalarından faydalanmak için buraya geldik.'' Türkiye'de bu konuda bakanlıkların işbirliği yaptığını ve bunlara yerel yönetimlerin destek verdiğini ifade etti. Ayub, "Uygulamalarda cezalar kesiliyor, ciddi denetimler yapılıyor ve başarıya ulaşılıyor. Bunu gördüm. Biz bu uygulamaların hepsini örnek alacağız. İnsanların bu yasaya saygı gösterdiğini ve birbirlerini uyardıklarını gördük. Ayrıca Türkiye'nin nargile konusunda yapacakları yenilikleri ve yasakları da merakla bekliyoruz.'' dedi.
Gönüllü sigara polisleri geliyor
-Sağlık Bakanlığı, kapalı alanda sigara denetiminin etkili sürdürülmesi için 'gönüllü sigara polisleri' uygulamasını devreye sokmaya hazırlanıyor. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, bakanlığın sigara içmeyenleri mağdur etmeyecek bir kapalı alan tanımı yapma hazırlığında olduğunu, bu çalışmalar kapsamında Avrupa'da olduğu gibi sigara ile mücadelede gönüllü "sigara polislerinin" devreye sokulmasının da bulunduğunu bildirdi.
Bu konuda Avrupa'da yapılan çalışmalara dikkati çeken Murat Tuncer, "Birçok Avrupa ülkesinde sigara polisleri var. Aynen gönüllü trafik müfettişleri gibi. Fotoğrafını çekip gönderirseniz cezası kesilecek. Böyle bir çalışma gündemde. Birçok Avrupa ülkesinde bu var." diye konuştu.
Tuncer, kapalı alanda sigara yasağının uygulanması konusunda istismarlar olduğuna da işaret etti. Kapalı alan tanımının mimari olarak bir yerin açık mı, kapalı mı olduğu olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Tuncer, "Burada düşünülen şey, nerede sigara içilirse başkasına zarar verebilir, nerede içilirse başkasına zararı azaltılabilirdir. Bence orta boy insanın boyu yüksekliğindeki bir tek duvarın olması o alanı kapalı yapar." dedi. Tuncer, "Tartıştığımız şey, bir katliamı sonlandırmaktır. Böyle bir duvarın kenarında içilen sigara o duvarın kenarında duran başka kişiye zarar verir. Bu bilimsel olarak da belirlenmiştir. Sağlık Bakanlığı, sigara içmeyenleri mağdur etmeyecek bir kapalı alan tanımı konusunda bir çalışma yapıyor." ifadelerini kullandı.
Zaman