Dini eğitimde Türkiye muhteşem örnek
ABD'nin İKT Temsilcisi Rashad Hussain, dini eğitimin iyi organize olmuş, büyük kurumlar tarafından verildiği Türkiye'nin muhteşem bir örnek olarak gösterildiğini belirtti
Türkiyeli yetkililerle biraraya gelmek ve Türkiye'nin İKT gündemini görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaret eden ABD'nin İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Özel Temsilcisi Rashad Hussain, Ankara'da diplomasi muhabirleri ile biraraya geldi.
İKT Özel Temsilcisi olarak ABD'nin Müslüman ülkelerle ortaklığını derinleştirmeyi ve genişletmeyi amaçlayan Hussain, ana yaklaşımlarının ABD ve Müslüman çoğunluğa sahip ülkeler arasında Ortadoğu, Afganistan, İran, Irak gibi ana siyasi konularda ortaklıklar kurmak olduğunu, aynı zamanda dünyadaki Müslüman toplumlarla eğitim, sağlık, bilim ve girişimcilik gibi bir çok alanlarında işbirlikleri inşa etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Hussain, İstanbul ve Ankara'da temaslarda bulunacak olan Hussain, Türk hükümeti yetkilileri ile görüştüğünü ve Diyanet İşleri yetkilileri, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle de geniş çaplı görüşeceğine işaret etti.
Eğitim, sağlık alanlarında işbirliği programları yürüttüklerini anlatan Hussain, teknoloji projelerine büyük yatırımlar yapan Küresel Teknoloji İnovasyon Fonu'na sahip olduklarını, Türkiye ile de bu alanda bir anlaşma imzaladıklarını, önem verdikleri bu işbirliklerinin devam edeceğini kaydetti.
Türkiye'deki din eğitimi ve İmam Hatip Liseleri konusundaki düşünceleri sorulan Hussain, ülkedeki dini eğitime yabancı olmadığını belirterek, Kuran eğitiminin Diyanet İşleri tarafından verildiğini bildiğini söyledi. Hussain, "Son zamanlarda gittiğim bir çok ülkede, dini eğitimin iyi organize olmuş büyük kurumlar tarafından verildiği Türkiye'nin muhteşem bir örnek olduğunu söylüyorlar. Türkiye'deki okulları ziyaret ettiğimde takdir ediyorum" diye konuştu.
İmam Hatip Liselerinin bütün Müslüman ülkeler için model alınıp alınamayacağına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Hussain, herkes için eşit eğitim hakkına önem verdiklerini belirterek, ancak belirli bir kurumun bütün ülkeler için model alınıp alınmayacağına dair belirli bir fikri olmadığını ifade etti.
-İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU-
ABD için İsrail Filistin arasında barışın sağlanması konusunda atılması gereken en öncelikli adımın ne olduğunu soran bir gazeteciyi Hussain, ABD Başkanı Obama'nın İsrail ve Filistin arasında barışın sağlanması konusuna öncelik verdiğini ve başka bir döneme bırakmak istemediğine dikkati çekerek, doğrudan müzakerelerin yeniden başlaması konusunda önemli adımlar atıldığını söyleyerek yanıtladı.
İsrail ve Filistin'in iki devletli bir yapıda, yan yana yaşaması konusundaki tavırlarının da sabit olduğunu ifade eden Hussain, bu yönde çalışmaya devam edeceklerini kaydederek, "Bazıları şüphe duysa da bütün taraflar çözüme ulaşmanın herkesin çıkarına olduğunun farkına vardı. Yönetim olarak bölgedeki barışın peşinde olacağımızı göreceksiniz" diye konuştu.
-İSRAİL-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ-
Hussain, son zamanlarda İsrail ile Türkiye arasında da problemler yaşandığına ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'nin en önemli ortaklarından biri olduğunu, Müslüman toplumlarla aralarında bir köprü oluşturduğunu söyledi.
Hem İsrail hem de Türkiye ile doğrudan ortaklıkları olduğunu belirten Hussain, "İsrail ve Türkiye iki önemli müttefikimiz. İki taraf arasında ilişkilerin gelişmesi için adımlar atıldığını görmekten mutluluk duyuyoruz" dedi.
Hussain, Türkiye ziyareti çerçevesinde İHH İnsani Yardım Vakfı ile bağlantı kurup kurmayacağının sorulması üzerine bu ziyarette böyle bir planları olmadığını dile getirdi.
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren konvoya yaptığı baskınla ilgili BM nezdinde bir soruşturma yürütüldüğünü belirten Hussain soruşturma komisyonunun sonuçlarını beklemek gerektiğini ifade etti. ABD'nin Gazze'deki insani durumun sürdürülemeyeceğinin ve kabul edilemeyeceğinin farkında olduğuna işaret eden Hussain, ABD'nin Gazze'ye insani yardımlar yaptığını ve yapmayı sürdüreceğini, bu konuda gösterilen insani çabaların önemini de anladıklarını dile getirdi.
-ABD'DE İSLAMOFOBİ-
ABD'de tartışma yaratan New York'ta İslam Merkezi kurulması konusunda Hussain, Başkan Obama'nın, Yahudiler sinagog ve Hristiyanlar kilise yapabiliyorsa Müslümanların da buna hakkı olduğunu dile getirdiğine işaret ederek, ABD'de dini hak ve özgürlüklerin mevcut olduğunu kaydetti.
Florida'da Kuran yakma çağrısı konusunda yorumları sorulan Hussain, dini özgürlüklerin yanı sıra ifade özgürlüklerinin de teşvik edilmesi gerektiğini, bu dengeyi sağlamanın da zor olduğunu bildiğini söyledi. Hussain, bu dengeyi sağlamak için insanların dinlerini yaşama hakkı olduğunu belirtirken, etnik ve dini ayrımcılığına ve şiddete de karşı olduklarını da anlattıklarını ifade etti.
Bu ve benzeri problemlerin zorlamayla çözülemeyeceğini, çözümün yaklaşıma bağlı olduğunu düşündüğünü ifade eden Hussain, toplumun bu konuda nefret içeren fikirleri reddedeceğine inandığını belirterek, Florida'da Hristiyanların büyük çoğunluğunun da Kuran yakma teklifine karşı olduklarına işaret etti.
-KAMUSAL ALANDA BAŞÖRTÜSÜ-
Türkiye'de kamusal alanda başörtüsü tartışması konusunda da fikirleri sorulan Hussain, "ABD seküler bir demokrasi, insanlar dinlerini yaşama hakkına sahipler. Bu hak ABD'de dini kıyafet giyebilmeyi de içeriyor. Aynı zamanda seküler bir devlet olarak ABD'de devletin bütün dinlere müdahalesini engelleyecek kurallarımız var. Devlet bireylerin herhangi bir dini yaşamalarını, belli bir dini kıyafet giymelerini zorunlu tutamaz. Ama bir insan bunu yapmak istiyorsa buna hakkı vardır. Bu seküler demokrasi olarak sağladığımız dengedir" diye konuştu.
Hussain, bu yaklaşımın Türkiye'de uygulanıp uygulanamayacağına ilişkin bir soru üzerine, bu yaklaşımı bütün dünyada savunabileceklerini dile getirdi.
Başka bir soru üzerine Hussain, İslam ülkelerinde kadın hakları ve kadın-erkek eşitliği konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, kadın hakları konusunda sorunların İslam dininden değil, o ülkelerdeki geleneklerden kaynaklandığını söyledi.
Zaman