Cemil Ertem: Said Nursi'nin demokrasi tezini tartışalım
Said Nursi gibi, bugüne ışık tutan Müslüman düşünürlerin demokrasi ve adem-i merkeziyetçilik tezlerini tartışmalıyız
Risale Haber-Haber Merkezi
Taraf yazarı Cemil Ertem, "Prens Sabahattin gibi liberal dürüst aydınların, Said Nursi gibi, bugüne ışık tutan Müslüman düşünürlerin demokrasi ve adem-i merkeziyetçilik tezlerini tartışmalıyız" dedi.
Bir süredir yeni Osmanlıcılığın gündemde olduğunu belirten Ertem, Washington Post gazetesinde bu yönde yapılan değerlendirmelerin Türkiye'de yeni bir tartışma kapısı açtığını söyledi.
Yeni Osmanlıcılık tartışması yapan herkese İkinci Meşrutiyet’e giden yolda, 1876 Anayasası’ndan 1914’e kadar olan tartışmalara bakmalarını tavsiye ettiğini vurgulayan Ertem, Prens Sabahattin ile Said Nursi arasındaki ilişkiye dikkat çekti.
Ertem, şunları söyledi:
"1876 Anayasası’nın 108. maddesi vilayetlere yetki genişliği tanır. (1876 Kanun-u Esasi’sinin Avrupa’nın en tutucu anayasaları örnek alınarak hazırlandığını da unutmayalım.) Yani bir ölçüde adem-i merkeziyetçiliği öne çıkartır. Ama tam da burada kıyamet kopar; yalnız tek bir ırka (Türk) dayalı bir ulus-devlet kurmak isteyen İttihat-Terakki’nin Türkçü kanadı ile Müslüman aydınlar ve liberaller arasında bugünleri de önemli ölçüde anlatan tartışmalar başlar. Mesela Prens Sabahattin ile İT’in ırkçı “aydınları” arasındaki tartışmalar bugüne ışık tutar. Burada Prens Sabahattin’in liberal, barışçı ve adem-i merkeziyetçi görüşlerine Said Nursi’nin destek verdiğini görüyoruz.
"Evet, bir zamanlar Prens Sabahattin gibi liberal dürüst aydınların, Said Nursi gibi, bugüne ışık tutan Müslüman düşünürlerin demokrasi ve adem-i merkeziyetçilik tezlerini ve önerilerini tam da bugün tartışmalıyız...
Yazının tamamı için TIKLAYINIZ
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.