Atina'ya cami yapılamaması utancımızdır

Atina'ya cami yapılamaması utancımızdır

Papandreu, Attika bölgesine bir cami yapılmamasını Yunanistan için "utanç verici" olarak değerlendirdi

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Atina'ya cami yapılması konusunda gerekli adımları atacaklarını söyledi. Papandreu, Attika bölgesine bir cami yapılmamasını Yunanistan için "utanç verici" olarak değerlendirdi.

Atina'ya cami yapılmasına karşı çıkan aşırı sağcı LAOS Partisi lideri Yorgos Karacaferis'in sorusunu cevaplandıran Başbakan Yorgo Papandreu; cami inşaatına karşı çıkan, göçmen Müslümanlara karşı düşmanlık yapan ve Müslümanları terörle ilişkilendirmeye çalışan kesimlere Meclis'te yaptığı konuşmayla adeta ders verdi. 25 yıldan fazla bir süredir babası ve eski başbakanlardan Andreas Papandreu'nun Attika bölgesine cami yapılması sözü verdiğini hatırlatan Papandreu, "25 yıldan fazla bir süre böyle bir mekan, bir bina, bir yer oluşturamamayı bir 'utanç' olarak değerlendiriyorum." dedi. Bu süreci hızla ilerlettiklerini ve bu konuda geniş bir mutabakat olduğunu anlatan Papandreu, "Bu bir haktır. Başbakan Yardımcısı'nın (Theodoros Pangalos) bana verdiği bilgiye göre 'geçici bir yer olacak.' Hükümet adına konuyu takip ediyor." ifadelerini kullandı.

Papandreu, şöyle devam etti: "Tekrar söylüyorum. Bu bir utançtır. Böyle bir mekanın yokluğu çok sayıda gayrıresmi ibadethane olmasına, en sonunda bu insanların parklara çıkmalarına sebep oluyor. Bu da bir başkaldırı gibi ya da bir eylem gibi algılanmasına yol açıyor."

Cami konusunun sadece ülkeye gelen ve burada yerleşen muhtemel göçmenleri ilgilendirmediğine dikkat çeken Papandreu, "Aynı zamanda Attika bölgesine çalışmaya gelen ve burada yerleşen bir kısım Trakya Müslümanlarını da ilgilendiriyor." diye konuştu.

LAOS lideri Karacaferis'in cami konusunun muhtemel terörist faaliyetlere zemin hazırlayabileceğine dair iddiasına da cevap veren Papandreu, cami yapılmasının aslında muhtemel bu konulara karşı tam tersine yararlı sonuçlara zemin hazırlayacağını söyledi. Papandreu, insan haklarına dikkat etmek ve korumak zorunda olduklarını da kaydetti. Yunan Başbakanı, çok sayıda Müslümanın temel haklarını ve ibadet yapma özgürlüklerini yerine getirmek için bodrum katlara ya da parklara gitmek zorunda kaldıklarına dikkat çekti. "Ortaya çıkan görüntünün ne Müslümanlar için ne de Yunanlar ve Yunanistan için iyi bir görüntü oluşturmadığını ve insana saygıyı içermediğini" belirten Yunan Başbakan, bunun daha büyük huzursuzluklara ve gerilimlere neden olabileceğini ifade etti. Cami konusunun günümüzün meselesi olmadığını hatırlatan Papandreu, cami yapılmasının yasa gereği planlandığını belirtti.

Terörizm ve şiddetin yanlış kullanıldığını ve herhangi bir dine mal edilemeyeceğini vurgulayan Papandreu, "Şiddeti bir din ve toplumla ilişkilendiremeyiz." vurgusunu yaptı. Papandreu, şiddetin ne Hıristiyanlık, ne Müslümanlık ne de başka din yada grupla ilişkisi olmadığını söyledi.

ÖNCE "GEÇİCİ CAMİ" ARDINDAN "ANA CAMİ" HİZMETE GİRECEK

Yunanistan, yakın dönemde Atina merkezine yakın Votanikos semtinde yaklaşık 17 dönüm araziyi cami yapılması için tahsis etmişti. Önceki hafta gündeme gelen 'geçici cami' yapılması meselesi ise 'ara bir çözüm' olarak ele alınıyor. Bu plana göre geçici cami, 'ana cami' inşa edilene kadar Müslümanlara hizmet verecek. Geçici 'mini caminin' 6 ayda bitirilmesi hedefleniyor. Böylece geçen Kurban Bayramı'nda Atina meydanlarında namaz kılmak zorunda kalan Müslümanlar, gelecek yıl Ramazan bayram namazını bu geçici mescitte kılabilecek.

2011 yılının Ocak ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile start alacak 'ana cami' projesi ise 2012-13 yıllarında bitirilerek hizmete girecek. Atina, Avrupa'da ibadete açık camisi olmayan başkent olarak biliniyor.