Ömer ÇELEBİ
Öğrenci pansiyonlarındaki tehlike: yangın
Adana Aladağ’da bir öğrenci yurdunda yaşanan yangın hâlâ hafızalarda iken yeni başlayan eğitim-öğretim yılında öğrenci pansiyonlarındaki en büyük tehlike olan yangına son derece ciddi önlemler almak gerekiyor.
İş güvenliği önlemleri sadece sanayide, iş yerlerinde alınan ya da alınması gereken bir çalışma olmadığından bir kültür olarak hayatımızın her alanında yaşatılmalıdır.
Bu nedenle özellikle öğrenci pansiyonlarında barınan öğrencilerimizin başta yangın olmak üzere birçok iş sağlığı ve güvenliği kurallarınca eksiklerin giderildiği, olası tehlikelere karşı önleyici unsuru barındıran binalarda barınması gerekiyor.
Öğrenci pansiyonlarındaki yangın tehlikesine karşı alınacak en temel önlemleri şöyle sıralayabiliriz:
1-Eğitim: Kuşkusuz iş güvenliğinin en temel özelliği eğitimli olmaktır. Öğrencilere ve pansiyonlarda görevli personellere verilecek yangın eğitimleri olası yangın öncesinde nasıl ve ne şekilde müdahalede bulunması gerektiğini bilinçlendirerek yangını önleyecek ya da vereceği zararı azaltacaktır.
2-Binanın fiziki yapısı: Yapı denetim sistemine tabi inşa edilen öğrenci pansiyonları mevzuatlara uygun ölçülerle projelendirilerek imal edilecek. Örneğin bina yapılırken yangın merdivenleri, yangın çıkış kapıları, yangın algılama ve alarm sistemleri, acil çıkış yönlendirme levha-lambaları ve sıhhiye tesisatı yangın mevzuatlarına uygun olacak şekilde yapılması gerekiyor.
3-Yangını önleyecek materyaller: Binanın fiziki yapısının yanında pansiyonun her katında ve herkesin rahatça ulaşabileceği yeteri sayıda yangın tüpleri bulundurulması ve pansiyon yönetimi bu tüplerin yıllık bakımlarını yaparak kayıt altına alması gerekiyor. Yangınlara sebebiyet veren en büyük etken kuşkusuz elektrik… Bu nedenle ana pano başta olmak üzere her katta veya blokta elektrik panosunda kaçak akım rölesi hayati önem taşıyor. Bu röle en ufak bir kaçak durumunda şebekedeki elektriği keserek olası yangınları önlemeğe yarıyor. Elektrik panolarının önünde yalıtkan paspas ve panolarda da muhakkak uyarı levhaları bulundurulacaktır. Elektrik odaları ve kazan daireleri yanıcı maddelerden arındırılacak. Yangın kapıları dışarıya doğru açılacak ve asla kilitlenmeyecektir. Bu kaçış yollarında kaçışı engelleyecek bir engel olmayacaktır. Yangın algılama veya duman dedektörleri sürekli aktif olacak ve periyodik bakımları yapılacaktır.
4-Talimatlar, uyarı levhaları ve tatbikat: Tüm barınma merkezleri gibi öğrenci pansiyonlarında da muhakkak yangın talimatı yapılması gerekiyor. Bu talimatta söndürme, kurtarma, koruma ve ilk yardım ekipleri oluşturulmalıdır. Bu talimatı gösteren levha ile beraber yangın esnasında uyulması gereken tüm kuralları görsel olarak ifade eden yangın uyarı levhaları uygun yerlere asılmalıdır. Pansiyon yönetimi belirli periyotlarla öğrencilere ve personellere yangın tatbikatı yaptırmalıdır.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.