Okul zilinin melodisi çocuğun psikolojisini etkiliyor

Okul zilinin melodisi çocuğun psikolojisini etkiliyor

Hemen her okulda ders giriş ve çıkışlarında uyarı olan ziller, farklı melodilerde çalıyor

Burcu öztürk'ün haberi:

Uzmanlar buna karşı değil fakat zil sesinin çocukların psikolojisini etkilediğini söylüyorlar: “Zil sesinde doğru seçim yapılmalı. Çalan şarkıların öğrencilerin zihninde çağrıştıracağı anlama dikkat etmeli.”

Saat kullanımının yaygın olmadığı dönemlerde derse giriş ve çıkış zamanını belirlemek için kullanılan okul zili, şimdilerde en moda pop şarkılar, film müzikleri ve yöresel müziklerle kullanılmaya devam ediyor. Öğrenciler teneffüse oyun oynamak için Gangnam Style şarkısıyla çıkarken, derse giriş vaktini Ankara’nın Bağları türküsü haber veriyor. Bu müziklerin öğrencilerin psikolojisini olumlu ya da olumsuz etkileyeceğini belirten uzmanlar, zil seslerinin öğrencinin üzerindeki etkisine dikkat çekerek, zil seslerinin bu psikolojik durum göz önünde bulundurularak seçilmesini öneriyor.

Okulda çalan zilin öğrenciler üzerinde farklı duygular çağrıştırabileceğine değinen Fatih Koleji Psikoloji Danışmanı Hakan Metan, “Okul zilleri, çağrıştırdığı duygulara göre öğrenci üzerinde mutlaka belli bir tesire sahiptir. Sadece zille ilgili olmayan bu durum insanın dinlediği müzikle ilgilidir. Sürekli hüzünlü arabesk şarkılar dinleyen bir insan belli bir zaman o müziğin çağrıştırdığı melankolik havaya bürünecektir.” açıklamasında bulunuyor. Okulda çalan zillerin hareketli olmasının kısmen öğrenciyi de aktif tutacağını belirten Metan, “Ancak şarkının öğrencilerin zihninde çağrıştıracağı anlamlara dikkat etmek gerekiyor.” ifadelerini kullanıyor. Zil seslerinde daha yumuşak müziklerin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Uzman Pedagog Sevil Yavuz ise, “Ders zili olarak farklı melodiler kullanılabiliyor. Çocuğun sıçramasına neden olacak melodi yerine daha yumuşak müzikler tercih edilebilir. Zilin görevi uyarmadır, eğitim aracı değildir. Bu nedenle zilden bir performans beklentimiz yoktur.” şeklinde konuşuyor. Okul zilinin öğrenciye sınır koyduğunu ve güvende hissettirdiğini söyleyen Yavuz, zil sesinin okulun kurallarını belirlediğini ve hem öğretmenin hem de öğrencinin dersleri zaman kaybetmeden bir düzen içinde yapmasına destek verdiğini söylüyor.

‘OKUL ZİLLERİNDE HERHANGİ BİR STANDART YOK’

 İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mucip Kına ise okullarda çalan zil seslerinin bir standardı olmadığını söylüyor. Kına, “Zil sesinin herhangi bir standardı olmasına gerek yok. Temel şartımız öğrencileri ve çevreyi rahatsız etmeyecek, motivasyonunu ve psikolojisini bozmayacak zillerin tercih edilmesi.” diyor. Yönetmeliklerde zil sesi ile ilgili bir düzenleme ya da bir standart olmadığını belirten Kına, “Öğrencilerin giriş-çıkışı için belirlenen saatler var. Aslında zil sesine gerek de yok. Kimi okullar zil sesi kullanmayı bırakmış durumda kimisi ise kendi belirlediği zil sesleri ile öğrenci ve öğretmenlerin giriş çıkışlarını sağlıyor.” ifadelerini kullanıyor.

Zaman