Öpmek, bebeğin sağlıklı ruh gelişimine katkıda bulunur
Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Demirdöven, "Çocukların gelişiminde doğumdan itibaren anne ilgisinin bir yansıması olarak öpmek, bebeğin sağlıklı ruh gelişimine katkıda bulunur." dedi.
Bebek ve annenin doğumdan sonraki 2-3 gün içinde birbirlerine uyum sağladığını söyleyen Uzman Dr. Mehmet Demirdöven, "Bu dönemde beraberliğin en yoğun yaşandığı kısım beslenme zamanlarıdır. Beslenme, anne-çocuk ilişkisinde ilk ve en önemli dönemdir. Bu bağlamda fizyolojik ve psikolojik açıdan anne sütü ile beslenme, biberonla beslenmeye oranla daha etkilidir. Anne-çocuk ilişkisi beslenme ile birlikte, çocuğun banyosu ve altının değiştirilmesiyle genişler. Annenin beden kokusu, ısısı ve bebekle teması iletişim açısında çok önemlidir. Annenin yokluğundan kaynaklanan 'duygusal yoksunluk' çocukta duygusal ve sosyal gelişim gerilemesine ve gecikmesine neden olabilir." uyarısında bulundu.
En başarılı anne-çocuk ilişkisinin bebeğin doğal faaliyetine annenin getirdiği, geliştirdiği cevapla başladığını ve gelişimin temelinde anne ile çocuk arasındaki sıcak ilişkinin bulunduğu ifade eden Demirdöven, "İlk 18 aylık dönem içinde çocuğun temel bağımlılık ihtiyaçları karşılanmazsa, çocuk kendini kişilik gelişimi açısından özerklik dönemi olan ikinci evreye hazır hissetmiyor. Çocukların gelişiminde doğumdan itibaren anne ilgisinin sevginin bir yansıması olarak öpmek de bebeğin sağlıklı ruh gelişimine katkıda bulunur." dedi.
Demirdöven, bebekleri öperken şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti:
"Özellikle savunma sistemi henüz yeterince gelişmemiş olan prematüre bebeklerle, ağız temasından kaçınılmalıdır. Zamanında doğmuş bebekleri de ilk 3 ay içinde ağız ve tükürük temasından korumak gerekir. Üçüncü aydan sonra bebekleri buse şeklinde öpmek genellikle zarar vermez, hatta faydalıdır da. Özellikle annelerinin bebeklerini öpmeleri, bebeğin ve annesinin ruh sağlığını olumlu yönde etkiler. Öksüren, burun akıntısı olan, ateşi olan kişilerin bebeğe enfeksiyon bulaştırmamak için bebekleri öpmemeleri gerekir. Bebekleri kesinlikle ağızlarından öpmemek gerekir. Çünkü ağız florasındaki mikroplar bu şekilde bebeğe bulaştırılmış olur. Sigara içen kişilerin de bebekleri öpmesi doğru olmaz. Bebek nahoş kokuyu fark eder. İlerdeki yaşamında ruh sağlığına olumsuz katkı yapar. Alkol alan kişilerin de alkollüyken bebeklerden kesinlikle uzak durması gerekir. Bebeği öpmek için ona yaklaşmamalıdır. Bebek odaya alkollü giren kişinin kokusunu hemen tanır ve o kişiye karşı negatif algı geliştirir."
CİHAN
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.