Psikolojik sorunlar internetten bulaşır mı?

Psikolojik sorunlar internetten bulaşır mı?

Anne babalar dikkat! Kapıları her türden insana açık olan internetin bu hali özellikle gençler için tehlike saçıyor

Uzman Pedagog Ersin Tokdemir'in yazısı:

İnternetin bilinen en büyük zararı "sanal bağımlılık" olsa gerek. Psikoloji literatürüne de giren sanal bağımlılıkla mücadele, psikolojik sorunların başında geliyor. Bu nedenle uzmanlar internet kullanıcılarına "bilinçli" olmalarının yanı sıra interneti "iradeli" bir şekilde kullanmalarını tavsiye ediyorlar. 
 
Ne var ki internet kullanıcıları her zaman irade sahibi kişilerden oluşmuyor. Örneğin henüz yetişkinlik çağına gelmemiş çocuklar, ya da psikolojik rahatsızlığı bulunan kişiler, bir travma veya depresyonun neticesi olarak kendini internet ağına atan kişilerin tam bir irade sahibi olduğu söylenemez. Kapıları her türden insana açık olan internetin bu hali ile özellikle gençler için tehlike saçtığı söylenebilir.

İngiltere'de "temiz internet kullanımı" ile ilgili yapılan bir araştırmada bu gerçeğin altı çizilmektedir. Henüz iradesini kullanamayacak yaştaki gençler üzerinde yapılan araştırmada, ders çalışma niyeti ile internet başına geçen gençlerin büyük çoğunluğunun, MSN sohbetleri, chat ve pornografik sitelerle vakit geçirdiği ve derslerine konsantre olamadığı ortaya çıkmıştır. İşin daha da vahim tarafı ise psikolojik sorunu olan kişilerin internet üzerinden tanıştığı "zayıf iradeli" kişilere kendi sorunlarını bulaştırmış olmalarıdır. Gençler çok defa, internette tanıştığı kişilerin kendisi kadar masum olduğunu zannederek, çok çabuk tuzağa düşmekteler, bazen karşıdaki kişinin sorunlarını dinlerken, bazen de karşıdaki kişinin sorunlarını çözmeye çalışırken aynı hastalıklı ruhu kendi ruhlarına bulaştırdıklarını fark edememekteler.

MSN Türkiye tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye, dünya üzerinde en çok MSN'e sahip ikinci ülke konumunda. Bu rakama ayda 16 milyon 800 bin Türkçe "chat" yapan kişi de ilave edilirse durumun vahameti daha net bir şekilde ortaya çıkmış olur. Henüz "irade" kullanma yaşına erişmemiş çocuklar, psikolojik sorunları bulunan kişiler ve çeşitli ruh hastalıklarına sahip kişilerin böylesi kontrolsüz bir ortamda ve sahte kimliklerle dolaşıyor olmasının yol açtığı felaketler, bugün gazetelerin üçüncü sayfalarında gözler önünde durmaktadır.

Anne babalar dikkat!

1- İnternetin bulunacağı yer, oturma odası olmalıdır. Gençlerin odasında internet, ciddi bir hatadır.

2- İnternetin bağlı olduğu bilgisayar ekranı herkes tarafından görünebilecek şekilde olmalıdır.

3- Aile fertleri e-mail şifrelerini ve kullanıcı isimlerini gizli tutmamalıdır.

4- İnternet üzerinden yapılan sohbetlerin kayıt edilmesini sağlayan programlar bilgisayarda mutlaka yüklü bulunmalıdır.

Zaman