Sağlıklı diye bilinen sağlıksız gıdalar
Çoğu kişinin sağlıklı olarak bildiği bir çok gıda aslında bizlere zarar vererek, normalin üzerinde kalori almamıza ve şişmanlamamıza neden oluyor
Bazı gıdalarla ilgili aşağıdaki hususlara çok dikkat etmek gerekiyor:
1. Kahvaltılık tahıl gevreği, sağlığına ve kilosuna dikkat eden insanların kullandığı bir gıda olarak biliniyor, fakat tahıllar da kendi başına gerçekten hayli kalorili olabiliyor. İçinde hindistan cevizi yağı, şeker, ceviz ve diğer yüksek kalorili gıdalar bulunan kahvaltılık tahıl gevrekleri yüksek oranda doymuş yağ içeriyor.
2. Donmuş ana yemekler düşük kalorili ve kullanıma hazır, ancak yüksek oranda işlenmiş olan bu gıdalarda tuz oranı yüksek. Bu gıdaların birçoğunda 600 mg'dan fazla tuz bulunuyor ve porsiyonlar gerçekten çok küçük ve doyurucu değil. Akşam yemeğinde bunlardan 1 tabak yiyorsunuz ve birkaç saat sonra tekrar acıkıyorsunuz.
3. Protein barlar aslında abartılmış şeker barları oluyor. Yüksek oranda kalori ve yağ içeriyorlar ve açlığı bastıracak kadar doyurucu değil. Bunun yerine salata barları tercih edin. Balzamik sirkeyle birlikte marul, enginar ve brokoliden oluşan bir salata hazırlayabilirsiniz.
4. Fiyonk şeklindeki tuzlu krakerler az yağ içeriyor ve besleyici değeri de düşük. İçinde kalori bulunmayan tuzlu krakerler sağlıksız, şeker içerdikleri için sizi acıktırıyorlar ve aşırı yemenin bir sonucu olarak kilo almanıza yol açıyorlar.
5. Küçük kekler de genellikle 600 kalori içeriyor. Fakat kılık değiştirmiş kekler ve özellikle iki ölçü çikolata dilimli kekler ise yüksek kalori içeriyor. Hatta kepekli kekler bile çok yoğun ve yüksek kalorili. Aynı şey çörekler için de geçerli. İnsanlar çöreklerin tatlı olmadığını ve bu nedenle sağlıklı olduğunu düşünüyorlar, ancak çörekler yağ dolu.
6. Salça yüksek oranda likopen içeriyor. Dünyadaki tüm likopenler, pizzanın sağlıklı bir gıda olduğu konusunda ikna edici değil. Mozarella peyniri ise iyi bir kalsiyum kaynağı, aynı zamanda kalorisi yüksek. Orta boy bir pizza 600-700 kalori içeriyor.
7. Dünyada Japon mutfağının sağlıklı olduğu bilinen bir gerçek, ancak bu yemeklere krema, peynir, avokado gibi değişik tatlar eklendiğinde kalorisi ve yağ oranı artıyor ve şişmanlatıyor.
8. Organik gıdalar koruyucu ve tarım ilaçlarından arındırılmış olabiliyor, ancak bu kalorisiz oldukları anlamına gelmiyor. Organik patatesten cips yapılınca içindeki yağlar yok olmuyor.
9. Ton balıklı sandviç sizce diyet bir öğle yemeği mi? Tekrar düşünün. Restoranlarda servis edilen orta boy bol malzemeli ton balıklı sandviç 700 kalori ve 43 gram yağ içeriyor.
10. Bu kalp dostu tekli doymamış yağ bile kalori ve yağ bakımından zengin. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ya da farlı bir yağ 120 kalori ve 14 gram yağ içeriyor. Ekmeğinizi zeytinyağına bandırmak yerine üzerine margarin sürerek yemelisiniz. Çünkü ekmek sünger gibi yağı çekiyor. Bu nedenle ekmeğin üzerine sürülen bir parça yağ, daha fazla zeytinyağı yemekten daha iyi.
Zaman