Said Nursi eski Said ile eleştirmektedir
Columbia ve Süleymanşah üniversiteleri öğr. üyesi Çolak
Risale Haber-Haber Merkezi
Columbia ve Süleymanşah üniversiteleri öğretim üyesi İhsan Çolak, Said Nursi'nin modern dünyada sekülerleşmiş zihnin, normatif ve dolaylı hakikat arayışlarını eleştirdiğini söyledi.
Modernleşme sürecindeki dinî düşüncelerin çelişkilerine dikkat çeken Çolak, "Bediüzzaman Said Nursi'nin eski, yeni Said dönemleri diye adlandırdığı ve birincisinden tevbe etmesi tam da bu bakış açısının insan eylem ve davranışlarına, olması gerektiğinden fazla önem atfetmesindendir" dedi.
Said Nursi'nin çabasını Müslüman'ın İslam'ın özüne, temel öğretiye dönme çabası olarak okunması gerektiğini ifade eden Çolak, "Çoklukla onun eski döneminde siyasi işlere karışması gibi pratik nedenlerle açıklanmaya çalışılan bu dönüşüm aslında sekülerleşmiş veya daha hafif ifadesi ile parçalı bir bilince sahip modern Müslüman'ın İslam'ın özüne temel öğretiye dönme çabası olarak okunmalıdır. Said Nursi özetle; "[dünyevi] sebeplere dalmış eski Said, kamere [aya-normative bilgi ve pratiğe] âşık olmuş; kamer [ki], güneşten [mutlak hakikat-Allah] aldığı ışığın gölgesini yansıtır. Fakat, o [insan], o nur ile yalnız kameri görür, güneşi göremez." ifadeleri ile modern dünyada sekülerleşmiş zihnin, normatif ve dolaylı hakikat arayışlarını eleştirmektedir" şeklinde yazdı.