Said Nursi filmiyle ilgili fesat bir karşılaştırma
‘Ölümsüzler: Tanrıların Savaşı’ adlı mitolojik filme çocukların alınmamasını Said Nursi animasyonu ile karşılaştırdı
Risale Haber-Haber Merkezi
Şiddet içerikli ve olağanüstü bazı filmlere yaş sınırı getirilmesini eleştirenlerin aklına Said Nursi'nin hayatından bir bölümünü anlatan Allah'ın Sadık Kulu filmi geldi.
Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer'in köşesinde aktardığına göre Yüksek Sanat Tarihçisi Deniz Çantay, ‘Ölümsüzler: Tanrıların Savaşı’ adlı mitolojik filme 11 yaşındaki çocukların alınmamasını Said Nursi animasyonu ile karşılaştırdı.
Allah'ın Sadık Kulu filmine çocukların alınmasını eleştiren "Yüksek Sanat Tarihçisi" Deniz Çantay, filmde "Küçük yaştan beyin yıkamaya başlandığını" ileri sürdü.
Yaptığı karşılaştırmanın tutarsız olduğunun da farkında olan Çantay, "Bazen acaba ben mi çok fesat oldum diyorum" diye konuştu.
İşte Yalçın Bayer'in köşesindeki o yazı:
Bu yazıya dikkat edin
Yüksek Sanat Tarihçisi Deniz Çantay, hafta sonu, başına gelen bir olayı size anlatmaya karar verdim diyor. Bir arkadaşının 11 yaşındaki kızını ‘Ölümsüzler: Tanrıların Savaşı’ adlı mitolojik filme götürmeye niyetlenmiş, çocuk da mitoloji ile yakından ilgiliymiş. Bu filmi de uzun süredir bekliyormuş.
Çantay devam ediyor: “Ancak filmde 13 yaş sınırı olduğu için filmi izlememize izin verilmedi. Filmde
ayrıca +15 sınırı da koymuşlar. Sinemadaki görevlinin anlattığına göre, 13 yaş altındakiler asla bu filmi izleyemiyor, 13-15 arasındakiler de sadece aileleriyle izleyebiliyor. Yaş sınırı konmasının nedeni filmin bilim kurgu olmasından dolayı çocukların gerçekle hayali karıştırabilmesi vs vs... Daha ufak yaştakiler için bu doğru olabilir ama 11 yaşına gelmiş bir çocuk gerçekle gerçek dışı olanı karıştırma çağını çoktan aşmıştır. Kaldı ki çocuğun ailesi de bizimle birlikte filmi izleyecekti ve kızlarının filmi görmesini onlar da çok istiyorlardı. Ama mümkün olamadı. Şu ara vizyonda ‘Allah’ın Sadık Kulu’ adlı bir film var. Hatırlarsanız Said-i Nursi’nin hayatı geçen yıl da film olarak gösterimdeydi. Sanırım bu yeterli gelmedi ki bu sezon da çocuklar için üç boyutlu animasyon olarak sundular. Fragmanlarından filmin kimi yüceltip kimi yerdiğini, kimin ve neyin propagandasını yaptığını anlamak zor değil. Ve bu film için hiçbir yaş sınırı elbette ki yok.
Pek çok filmde çeşitli yaş sınırlamaları olduğu için o gün sinemaya gelen çocuklu ailelerin pek çoğu bu filme yöneldi. Animasyon olması da çocuklar için ayrı bir çekici unsur tabi. Küçük yaştan beyin yıkamaya başlamak da işin kreması bu durumda... Bazen acaba ben mi çok fesat oldum diyorum, ama 2004 yılında gösterime giren Troya’dan (Troy) içerik olarak çok da farklı olmayan mitolojik
bir filme sınırlama getirip de çocuk psikolojisi açısından pek de sağlıklı olmayan, aşırı uçta fikirlerin savunucusu bir insanın hayatını övücü bir dille yansıtan animasyona yaş sınırı getirmemek çok iyi niyetli bir davranış gibi gelmiyor... Ayrıca hatırladığım kadarıyla geçen yıl vizyonda olan film versiyonunda da herhangi bir yaş sınırı yoktu...”
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.