Said Nursi'nin kendini yakın hissettiği Avrupa
"Risale-i Nur'da Avrupa perspektifi" yazısı için TIKLAYINIZ
Risale Haber-Haber Merkezi
Risale-i Nur, yüzyılların ufku ve hafızası olma özelliğiyle dünyamıza zihnî derinlik katar. Böylece bireyin psikolojisini güçlendiren ve moral değerlerine aşı yapan yeni yaklaşımlar kazanmasına ve gidişatın çok üstünde bir dürbünle geleceği okumasına katkı yapar.
...
Tepkilerinde ikinci Avrupa'yı muhatap alan Bediüzzaman, olumlu baktığı ve yakınlık hissettiği birinci Avrupa'ya sahip çıkar, "insanlığa nafi sanatlar" konusunda işbirliğinden yanadır.
Ayrıca "İsevilerin dindar ruhanileri" ile Müslümanların kuracağı ittifakın, Allah inancını bozguncu cephe karşısında, evrensel boyutta kuvvetlendireceğini belirtir.
...
"Hıristiyanları ve Yahudileri dost edinmeyiniz." ayetinin yorumuna Bediüzzaman farkıyla baktığımızda, bu zamanda düz anlaşılma kalıbından farklı bir anlayış görmekteyiz. Zahir manaya göre, ayet-i kerime gayr-i Müslimlerden uzak durmamızı emrediyor. Bediüzzaman'a göre bu emrin kapsamı; "dinleri ile dost olmama"yı içermektedir. Yoksa ticari, siyasî işbirlikleri ve komşuluk gibi münasebetler için herhangi bir engel söz konusu değildir. Bu açıdan bakıldığında...