Said Nursi'nin sorusu CHP'li Ali Topuz'u şaşkına çevirmişti
Dün akşam vefat eden Topuz, Bediüzzaman ile görüşmüştü. Topuz, babası nedeniyle Bediüzzaman’a karşı tavır geliştirmediğini bakın nasıl anlatmıştı
İbrahim Mert'in haberi:
RİSALEHABER-CHP'nin eski bakanlardan Ali Topuz, 87 yaşında İstanbul'da vefat etti. 8 Şubat'ta beyin kanaması geçiren Topuz, o tarihten beri hastanede tedavi görüyordu.
Said Nursi ile görüşmüştü
Ali Topuz, Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri ile görüşmüştü. Babası Emirdağ'da başçavuş olan Topuz, Said Nursi ile olan görüşmesini çeşitli defalar anlatmıştı.
Babamı nereden tanıyor diye şaşırdım
Hikmet Bila’nın söyleşi kitabına konuşan Topuz, gençliğinde Said Nursi'yi ziyaret ettiğini anlatmış muhatap olduğu soru karşısında nasıl şaşırdığını şöyle anlatmıştı:
“Çok önemli bir din adamı olduğunu duymuştum. Söylentilere göre adama öyle uhrevi özellikler yüklüyorlardı ki... Örneğin aynı anda birkaç yerde birden görüldüğü, aynı anda birkaç yerde sabah namazı kıldığı söyleniyordu. Arkadaşım ısrar etti, biz de kalkıp ziyaretine gittik.(...)
"İçeri girdik, üniversiteli gençler abdest alıyorlar, namaz kılıyorlar. İşleri bitince bizi hocanın yanına götürdüler. Said-i Nursi kara kuru, asık yüzlü bir adamdı. Ben şaşkınlık içinde izlerken birden bana döndü ve ‘Senin baban çok muhterem bir adam, Sen başçavuşun oğlusun değil mi?’ dedi. Babamı nereden tanıyor diye şaşırdım, meğer orada gözetim altındaymış. Emirdağ’a sürgün edilmiş. Gözetimi yapan da babam. Said-i Nursi her gün jandarma karakoluna gider, babama görünür, imza atar, orada olduğunu kanıtlarmış.”
‘Nurcu’ olmuyor ama Said-i Nursi’yi düşman olarak da görmüyor
Ali Topuz, yine bir röportajında Risale-i Nur okuduğunu, babasının Said Nursi'ye karşı saygılı olmasını istediğini şöyle anlatmıştı:
Babası jandarma astsubayı olan Topuz, onun peşinde Anadolu’nun çeşitli yerlerine gidiyor. Afyon Emirdağ’da üniversiteye hazırlanırken arkadaşlarının daveti üzerine gözetim altındaki din âlimi Bediüzzaman’ı ziyaret ediyor, sohbetine katılıyor. Bediüzzaman’ı ansiklopedilerden araştıran ve risaleleri de okuyan Topuz, ‘Nurcu’ olmuyor ama Said-i Nursi’yi düşman olarak da görmüyor.
Risaleleri okudum her şeyi dönüp dolaştırıyor, “Kuran’da var” diyor
Bediüzzaman sizi neden etkileyemedi?
Bediüzzaman çok önemli bir insan. Bazı şeyler duymuştum, ‘Bediüzzaman hazretlerinin aynı anda ayrı yerlerde namaz kıldığını görenler var’ gibi. Gittiğimizde bir grubun içine girdik. Namaz kılıyorlardı. Konuşmaların başlarında, bana özel bir dikkat gösterdi. ‘Senin baban çok muhterem bir adamdır’ dedi. Bu lafın benim hoşuma gitmesi lazım değil mi? Hoşuma gitmedi. Benim müspet, pozitif zekâm iki-üç yerde olmayacağını söylüyordu, ona karşı bir tepki oluştu içimde. Bu sözünü de beni kendisine bağlamak için bir jest olarak gördüm ve fren yaptım. Risaleleri okudum. Pozitif bir şekilde beni etkileyecek müspet, net şeyler istiyordum. Risalede basit bir anlatım var, her şeyden bir sonuç çıkarmaya çalışıyor. Her şeyi dönüp dolaştırıyor, “Kuran’da var” diyor ama Kur’an’da bulunan şeyler hep Müslüman olmayan insanlar tarafından bulunup çıkartılıyor. Bunlar beni şüpheye düşürdü
Bediüzzaman’a karşı tavır geliştirmediysem babamın uyarısı yüzündendir
Babanız Bediüzzaman hakkında nasıl düşünüyordu?
Babam benim olumsuz değerlendirme yapmamın önünü kesmeye çalıştı. Bana “Sen onun hakkında hüküm verebilecek düzeyde değilsin” dedi. Ben Bediüzzaman’a karşı tavır geliştiren bir adam konumuna girmemişsem babamın bu uyarısı yüzündendir. Babam, Bediüzzaman için “Bilgili bir adam, din âlimidir, bu bilgili adamı sen bu bilgilerinle değerlendirirsen eksik ve yanlış olur. İleride öğrenir çalışırsan değerlendirebilirsin ama şimdi yapamazsın bunu” diyordu. Bana böyle düşündüm diye kızmadı. Belki kızarak tepki gösterse daha zıddını da yapmak isteyebilirdim.
Atatürk’le aralarındaki ihtilaf neydi tam olarak bilemiyorum
Said-i Nursi’yi tehlikeli biri olarak görüyor musunuz?
Böyle görmemek lazım. Onun kafasında İslami ilimler üniversitesi kurma fikri vardı. Atatürk’e de teklif ediyor. Atatürk’le aralarındaki ihtilaf neydi tam olarak bilemiyorum. Orada bir fluluk var. Bu konudaki hataların giderek azalması lazım. Atatürk’e de Said-i Nursi’ye de haksızlık edenler var. Ön yargıyı ne kadar ortadan kaldırabilirsek o kadar doğruya yaklaşabiliriz diye düşünüyorum.
Ali Topuz kimdir?
Rize'nin Çayeli ilçesinde 1932'de doğan Ali Topuz, 5 dönem İstanbul milletvekili seçilmiş, 37. Hükümet'te İmar ve İskan, 40. Hükümet'te Köyişleri, 42. Hükümet'te ise Köyişleri ve Kooperatifler Bakanlığı görevlerini yürütmüştü. Topuz, iki çocuk babasıydı.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.