'Said Nursi'ye ilgilerini Kürtlerden esirgediler'

'Said Nursi'ye ilgilerini Kürtlerden esirgediler'

Albayrak, muhafazakar kesimlerin Said Nursi'ye olan ilgilerini dindar Kürtlerden esirgediğini ileri sürdü

Risale Haber-Haber Merkezi

Yeni Şafak yazarı Özlem Albayrak, muhafazakar kesimlerin Said Nursi'ye olan ilgilerini dindar Kürtlerden esirgediğini ileri sürdü.

Gazeteciler Yazarlar Vakfı İkinci Başkanı Cemal Uşşak'ın "Biz dindarlar Kürtlerin ızdırabını hissetmedik" sözlerini değerlendiren Albayrak, muhafazakar-dindar kesimlerin büyük bir kesiminin "düpedüz devletçi" olduğunu söyledi.

Türkiye'deki muhafazakar kesimlerin çok önemli bir bölümünün, çok yakın bir zamana dek içlerinde milliyetçi-devletçi nüveler barındırdığını ifade eden Albayrak, "Dinin-dinayetin bilindiği; Kur'an okunan, baş örtülen evlerden, uğranan onca gadre, maruz kalınan onca haksızlığa karşın, devlete ya da uzantılarına karşı vandal ve yıkıcı bir başkaldırı hareketinin çıkmayışının sebeplerinden biri budur" dedi.

Devlete karşı boynu kıldan ince olmanın altının dini referansla doldurulduğunu belirten Albayrak, "İslam dininin haksız yere bir kişinin ölümünü alemin ölümüyle eşitleyen bakışı, dindar kesimlerin Marxist-Leninist PKK'ya olan mesafesini daha da derinleştirdi. PKK'ya mesafe koyup, Kürt halkının kimlik taleplerine karşı duyarlı olan müslüman tipi de, ancak 2000'lerden sonra mümkün olabildi" şeklinde yazdı.

Muhafazakar kesimlerin Said Nursi'ye olan ilgilerini dindar Kürtlerden esirgediğini ileri süren Albayrak, yazısına şu görüşlere yer verdi:

"Kürtlerin etnik kimliklerini dini kimliklerinin önüne geçirmesi, 'Kurtuluş Savaşı'nda birlikte savaştık' argümanının muhafazakar kesimler nezdindeki gücünü eksiltti. Dolayısıyla muhafazakar kesimler, bir Said-i Nursi'ye olan ilgi ve merakını, bugün dahi çok dindar bir toplum olan Kürtlerden esirgedi. Çünkü sözkonusu itikada göre, dinin zayıfladığı ya da yerini ladini hedeflerin aldığı cemiyetlerde ırkçılık ve ihtilalci ideolojiler yayılırdı. Muhafazakar kesimlerin bu yönelimi doğru muydu, yoksa yanlış mı; İslami miydi yoksa gayri dini/ahlaki mi? Elbette katman katman, kalem kalem tartışılır konular bunlar. Ancak haticeye değil neticeye bakmak gerekirse, son 10 yılda muhafazakar kesimler, Kürt halkının taleplerini duymak, acısını anlamak, ızdırabını hissetmek yolunda büyük mesafe katetti. İtiraf etmek gerekirse, bu mesafe biraz da Türkiye'nin geçirdiği dönüşüm sayesinde, görece özgürlük ortamı nedeniyle sesleri daha duyulur hale gelen liberaller sayesinde oldu."