Sebze ve meyvelere kimlik geliyor
Tarımsal gıdalar üzerindeki kimyasal kalıntılarının kansere yol açmasından, bitkisel üretimde kimyasalların kullanımının izlenebilirliği hayati önem taşıyor
Sebze ve meyvelere kimlik geliyor
Tarımsal gıdalar üzerindeki kimyasal kalıntılarının kansere yol açmasından, bitkisel üretimde kimyasalların kullanımının izlenebilirliği hayati önem taşıyor
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Arda Işıkber, bitkisel üretimde kimyasalların kullanımının izlenebilirliğinin sağlanmasının yaşamsal önem taşıdığını, bu bakımdan yönetmeliğin önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Işıkber, yönetmeliğin, kimyasal kalıntı içeren tarımsal ürünlerin insan sağlığına olumsuz etkilerini önlemeye yönelik çabaların sonucu olduğunu belirtti.
Türkiye'nin bitkisel üretimine ilişkin yaşadığı ciddi sorunlarından birinin, ürünlerin üzerindeki kimyasal kalıntılar olduğuna, ihraç edilen ürünlerin zaman zaman bu nedenle geri çevrildiğine dikkati çeken Işıkber, ''Çünkü tarımsal gıdalar üzerindeki kimyasal kalıntılarının uzun vadede kanser başta olmak üzere ciddi hastalıklara yol açtığı biliniyor. Bu bakından bitkisel üretimde kimyasalların kullanımının izlenebilirliğinin sağlanması yaşamsal önem taşıyor'' dedi.
Işıkber, yönetmeliğin başarılı bir şekilde uygulanması halinde tüketicinin sofrasına kimyasal kalıntı içermeyen tarımsal ürünler ulaştırılabileceğini vurgulayarak, ''yönetmelik üretilen tarımsal ürünlerin kimliğinin olmasını öngörüyor. Ürünün kimliği, üreticisinin kimliği ile üretim yeri ve üretim aşamasında kullanılan bitki koruma ürünleri ve diğer kimyasalların kayıtlarının bulunduğu bir belge olacak'' diye konuştu.
''KİMİN ÜRETTİĞİ BİLİNMİYORDU''
Türkiye'de halen tüketicinin sofrasına ulaşan sebze ya da meyvelerin nerede ve kim tarafından üretildiğinin, üretimde ne zaman ve hangi kimyasalların hangi dozda kullanıldığının bilinemediğini ifade eden Işıkber, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yönetmelik sayesinde tüm bu bilinmezler bilinir olacak. Örneğin üreticinin kullandığı ilacı ve dozunu kimin önerdiği bilinebilecek. Bir hata yapıldığında hatanın sorumlusu ya da sorumlularına ulaşılabilecek.
Bu durum kimyasallar kullanılırken daha sorumlu ve duyarlı davranılmasına neden olacak. Tarımsal üretimimizde, üreticinin istediği kimyasalı istediği miktarda ve sıklıkta kullanarak tüketicinin sağlığını tehlikeye düşürebildiği bir dönemin sonuna gelinecek.''
Işıkber, yönetmeliğin temel amacının, bitkisel ürünlerin üretiminden pazarlama aşamasına kadar geçen süreçte kullanılan bitki koruma ürünlerinin zirai mücadele teknik talimatlarına uygun ve kontrollü olarak kullanılması, Türk Gıda Kodeksi ve kalıntı değerlerine uygun bitkisel ürün arzı ve tüketici sağlığı ve çevrenin korunmasının sağlanması olduğunu vurguladı.
Milli Gazete