Misafir Kalem
Sınav stresini kontrol etmek
Bir yıla yakın bir zamandır sınava hazırlanan öğrenciler için son hafta kritik bir önem taşımaktadır. Bu kritik haftayı iyi değerlendiren öğrenci sınavda önemli artış gösterebilir. İster istemez bir stres, bir kaygı öğrencide oluşuyor. Stresin yok edilmesi belki mümkün değil ama yönetilmesi ve kontrol altına alınması mümkündür. Eksiğiyle fazlasıyla çalışıldı. Son bir hafta kala nelere dikkat edilmeli?
Anne-babalar dikkat!
Öğrencinin ortamını etkileyecek olan ve en büyük destekçisi olacak olan anne-babalardır. Anne babalar bu kritik dönemi çok iyi yönetmeleri gerekir. Bu günlerde öğrencilerin aklından “sınav kötü geçerse annem-babam ne der, çevre ne der, arkadaşlarımın yüzüne nasıl bakarım, başarısız olursam bu benim sonum olur” gibi düşünceler dolaşır. Bu da sınav stresinin artmasına neden olur. Bundan dolayı ebeveynler çocuklarını yargılayıcı, eleştirici ve mükemmeliyetçi cümleler kullanmaktan uzak durmalılar. Olabildiğince destekleyici ve iyimser bir tablo çizmeliler. Onlara destek olduklarını hissettirmeli. Sonuç ne olursa olsun onları karşılıksız sevdiklerini ifade etmeliler.
Son günlerde düzenli bir hayat…
Son günlerde öğrenciler uykularına ve beslenmelerine oldukça dikkat etmeliler. Her sabah aynı saatte kalkıp çok geç olmadan aynı saatte uyumalılar. Öğrenciler bunu alışkanlık haline getirmeli.
Zamanlarını oksijeni bol ortamlarda geçirmeliler.
Özellikle bu son günlerde günlük yarım saat yürümek stresi, depresyonu azaltır. Ayrıca ruh halini de olumlu yönde etkiler. Uyku düzeni de sağlar.
Olabildiğince televizyondan uzak durulmalı. Eğer bir film izlenecekse de korku, gerilim olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü izlenen aşırı uyarıcıların unutulması zor olur.
Yemek düzenine olabildiğince dikkat edilmeli. Bu sıcak havalarda vücudun su ihtiyacı fazla olacaktır. Günlük ortalama bir buçuk litre su tüketilmelidir. Metabolizmanın hızlı çalışmasına neden olan kafein gibi uyarıcılardan uzak durulmalıdır. Kahve, çay, kola tüketilse dahi aza indirgenmeli. Yerine meyve suyu veya bitki çaylarına bırakmalıdır.
Zihinsel imgeleme stresi kontrol eder
Avusturyalı psikolog Alan Richardson, basketbol oyuncularıyla yaptığı çalışmalarda üç ayrı grup basketbol oyuncusunun serbest atış yeteneğini incelemiş, sonra ilk gruba günde yirmi dakika serbest atış çalışması yapmasını söylemiştir.
İkinci gruptan hiçbir çalışma yapmamasını isteyen Richardson, üçüncü gruptan da, günde yirmi dakika boyunca, kusursuz serbest atışlar yaptıklarını düşünmelerini istemiştir. Richardson'ın elde ettiği sonuçlara göre, hiçbir şey yapmayan grup doğal olarak hiçbir gelişme göstermemiştir. İlk grup % 24'lük bir gelişme göstermiş ama üçüncü grup yalnızca imgeleme gücüyle % 23'lük gelişme göstermiştir ki; bu hemen hemen antrenman yapan grubun başarısıyla eşdeğerdedir.
Sınav stresini yenmenin bir yolu da zihinsel imgelemedir. Zihinsel imgeleme ile elinizi kolunuzu oynatmadan performansınızın arttığını göreceksiniz. Sınava girecek öğrenciler de her gün zihinsel imgeleme yapabilirler. Nasıl mı?
Sınav gününü canlandırabilirler. Sabah uyandıklarını sonra tek tek ne yapacaklarsa zihinlerinden geçirmeleri, kahvaltıyı, hangi vasıtayla kiminle sınav yerine gittikleri, sınav başlangıç anını, hangi bölümden başladıkları, sonra hangi bölümle devam ettikleri… bir senaryo gibi zihinlerinden geçirdikleri takdirde stresi kontrol altına aldıklarını göreceklerdir.
İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle...
Faruk Akçe
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.