Sınırsız işleri 1 yaratıcı nasıl yapıyor?
Günlük Risale-i Nur dersi
Bismillahirrahmanirrahim
Ehl-i şirkin vekili, meslek-i şirki, hiçbir cihette ispat edemediğinden ve onun ispatından meyus kaldığından, ehl-i tevhidin mesleğini, teşkîkâtıyla ve şüpheleriyle tahrip etmeye çalışmak istediğinden, şöyle ikinci bir suâl ediyor, diyor ki:
"Ey ehl-i tevhid! Siz diyorsunuz ki: "Hâlık-ı âlem birdir, Ehaddir, Sameddir. Hem herşeyin Hâlıkı Odur. Ehadiyet-i Zâtiyesiyle beraber doğrudan doğruya herşeyin dizgini Onun elinde, herşeyin anahtarı kabzasında, herşeyin nâsiyesini tutuyor; bir iş bir işe mâni olmuyor. Bütün eşyada, bütün ahvâliyle bir anda tasarruf edebilir. (İhlâs Sûresi: 1-2) Böyle acîb bir hakikate nasıl inanılabilir? Müşahhas birtek zât, nihayetsiz yerlerde, nihayetsiz işleri külfetsiz yapabilir mi?"
Elcevap: Şu suâle, gayet derin ve ince ve gayet yüksek ve geniş olan bir sırr-ı Ehadiyet ve Samediyetin beyânıyla cevap verilir. Fikr-i beşer ise, o sırra, ancak bir temsil dürbünüyle ve mesel rasatıyla bakabilir. Cenâb-ı Hakkın zât ve sıfâtında, misil ve misâli yok; fakat, mesel ve temsil ile bir derece şuûnâtına bakılabilir. İşte biz de, temsilât-ı maddiye ile o sırra işaret edeceğiz.
Birinci temsil: Şöyle ki: On Altıncı Sözde ispat edildiği gibi, birtek zât-ı müşahhas, muhtelif aynalar vâsıtasıyla külliyet kesb eder; bir cüz'î-yi hakiki iken, şuûnât-ı kesîreye mâlik bir küllî hükmüne geçer. Evet, nasıl cismânî şeylere cam ve su gibi maddeler ayna olup, cismânî birtek şey o aynalarda bir külliyet kesb eder; öyle de, nurânî şeylere ve ruhâniyâta dahi, hava ve esîr ve âlem-i misâlin bâzı mevcudâtı aynalar hükmünde ve berk ve hayal süratinde birer vâsıta-i seyir ve seyahat sûretine geçerler ki, o nurânîler ve o ruhânîler, hayal süratiyle o merâyâ-i nazîfede ve o menâzil-i latîfede gezerler, bir anda binler yerlere girerler ve her aynada, nurânî oldukları ve akisleri onların aynı ve onların hâsiyetine mâlik oldukları için, cismâniyetin aksine olarak, her yerde bizzat bulunur gibi hükmederler. Kesif cismânîlerin akisleri ve misâlleri, o cismâniyetin aynıları olmadığı gibi, hâsiyetine dahi mâlik değil, ölü sayılırlar.
Meselâ, güneş müşahhas bir cüz'î olduğu halde, parlak eşya vâsıtasıyla bir küllî hükmüne geçer; zemin yüzündeki bütün parlak şeylere, hattâ herbir katre suya ve cam zerreciklerine birer aksini, bir misâlî güneşi, onların kabiliyetine göre verir. Güneşin hararet ve ziyâsı ve ziyâsındaki yedi rengi ve zâtının bir nevi misâli, herbir parlak cisimde bulunur. Farazâ güneşin ilmî şuuru bulunsa idi, her ayna onun bir nevi menzili ve tahtı ve iskemlesi hükmünde olup, herşeyle bizzat temas eder, her zîşuurla aynalar vâsıtasıyla, hattâ göz bebeğiyle, birer telefon hükmünde muhâbere edebilirdi; bir şey, bir şeye mâni olmazdı, bir muhâbere, bir muhâbereye sed çekmezdi; her yerde bulunmakla beraber, hiçbir yerde bulunmazdı.
Acaba, bir Zâtın binbir isminden yalnız Nur isminin maddî ve cüz'î ve câmid bir aynası hükmünde olan güneş, böyle teşahhusu ile beraber küllî yerlerde, küllî işlere mazhar olsa, o Zât-ı Zülcelâl, ehadiyet-i zâtiyesiyle beraber nihayetsiz işleri bir anda yapamaz mı? (Sözler 32. söz 557)
Bediüzzaman Said Nursi
SÖZLÜK:
EHL-İ ŞİRKİN VEKİLİ : Allaha ortak koşanların vekili.
ME'YUS : Ümitsiz, kederli.
TEŞKİKÂT : Şek ve şüpheler. Şüphede bırakmalar.
TEVHİD : Birleme, Allah'ın bir olduğuna ve Ondan başka İlâh olmadığına inanma.
HÁLIK-I ÂLEM : Bütün âlemi yaratan Allah.
EHAD : Zâtı tek olan Allah.
SAMED : Allah'ın, #herşey Kendisine muhtaç olduğu halde, Kendisi hiç bir şeye muhtaç olmayan# mânâsındaki ismi.
KABZA : Kılıç gibi şeylerin tutacak yeri, sap; el, pençe.
NÂSİYE : Çehre, yüz.
AHVÂL : Haller, durumlar.
TASARRUF : Birşeyin sahibi olup, idâre etme, mülkünü istediği gibi kullanma.
MÜŞAHHAS : Nev'i, cinsi anlaşılmış. Şahsiyeti belli olmuş.
NİHÂYETSİZ : Sonsuz.
KÜLFET : Yük, zahmet, sıkıntı, zorluk.
TEMSİL : Örnek, birşeyin aynısını veya mislini yapma, benzetme.
MESEL : Bir umumî kaideye delâlet eden meşhur söz, atasözü, ibretli ve küçük hikâye, benzer.
RASAT : Bakış, bakmak.
ŞUUNÂT : Şuûnlar, keyfiyetler, haller; emirler, talepler.
MİSİL : Benzer.
TEMSİLÂT-I MADDİYE : Maddî ve müşahhas örnekler. Deney tarzında.
ZÂT-I MÜŞAHHAS : Belli bir şahıs.
KÜLLÎ : Bütüne mensup parçalardan ve fertlerden meydana gelen, umumî, bütün.
CÜZ'Î-Yİ HAKİKÎ : Gerçek bir cüz'i, parçaya âit, azdan olan.
ŞUUNÂT-I KESÎRE : Pek çok haller ve işler.
CİSMÂNÎ : Bedene ait, vücutla ilgili; mânevî ve ruhanînin zıddı.
RÛHÂNİYÂT : Ruhânîler, cisim olmayıp gözle görülmeyen cin ve melâike gibi mahlûklar.
ESÎR : Bütün kâinatta bulunan ve her tarafı kaplamış olan lâtif madde; uzayda elektrik, ışık ve sıcaklığın yayılmasına vasıtalık eden madde.
ÂLEM-İ MİSÂL : Görüntüler âlemi.
MEVCUDÂT : Yaratılmış olan, mevcut olan şeyler; varlıklar.
BERK : Şimşek çakması. Parlama.* Yıldırım.
MERÂYÂ-İ NAZÎFE : Temiz aynalar.
MENÂZİL-İ LATİFE : Güzel ve hoş menziller.
HÂSİYET : Husûsi fayda, özellik, tesir, keyfiyet.
MÂLİK : Sahip olan, mülk sahibi
KESİF : Koyu, çok sık ve sert, şeffaf olmayan.
AKİS : Yansıma.
HARÂRET : Sıcaklık.
ZİYÂ : Işık, aydınlık.
ZÎŞUUR : Akıl, bilinç sâhibi.
MUHÂBERE : Haberleşme.