Siyasete karışmayan Bediüzzaman
Milli Gazete yazarı Eygi, "Siyasete karışmayan, hiçbir eyleme ve şiddet hareketine bulaşmayan, sadece ve sadece dinî ve imanî risaleler yazan Bediüzzaman'a çok ağır baskılar ve zulümler yapılmıştır" dedi.
Risale Haber-Haber Merkezi
Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi, "Siyasete karışmayan, hiçbir eyleme ve şiddet hareketine bulaşmayan, sadece ve sadece dinî ve imanî risaleler yazan Bediüzzaman'a çok ağır baskılar ve zulümler yapılmıştır" dedi.
ABD'de her yıl, dünya ülkelerinde din özgürlüğü konusunda bir rapor hazırlandığını hatırlatan Eygi, birkaç ay önce açıklanan son raporda, Türkiye'de tam ve gerçek bir din hürriyeti olmadığının belirtildiğini söyledi.
1923'te Cumhuriyet'in kuruluşundan kısa bir müddet sonra, çoğulcu siyasete son verilerek tek parti sisteminin yürürlüğe konulduğunu ifade eden Eygi, "Anayasa'da, "Devletin dini, din-i İslâm'dır" maddesine tamamen zıt ve aykırı icraat yapılmış, 1928'de bu madde kaldırılmıştır" dedi.
Aynı dönemde yapılanlarla ilgili örnekler veren Eygi, İslâm medreselerinin, Tasavvuf ve tarikat dergahlarının, tekkelerin, zaviyelerin kapatıldığını, binlerce cami, mescit, tekke, taş mektep, dinî vakıf binasının satıldığını, kiraya verildiğini, yıktırıldığını, İskilipli Âtıf Efendi olmak üzere binlerce hoca, şeyh, dindar kişinin idam edildiğini, sürülerek zindana atıldığına dikkat çekti.
Bediüzzaman'ın çok ağır baskı ve zulümlere uğradığını da belirten Eygi, yazısını şöyle sürdürdü:
"Siyasete karışmayan, hiçbir eyleme ve şiddet hareketine bulaşmayan, sadece ve sadece dinî ve imanî risaleler yazan Bediüzzaman'a çok ağır baskılar ve zulümler yapılmıştır."
"Menemen vak'asıyla hiçbir alakası olmayan Nakşibendî şeyhi Erbilli Esad Efendi, yaşı doksana yaklaşmış ve hasta olduğu halde İstanbul'dan alınmış, Menemen'e sürüklenmiştir. Bu muhterem zat hastanede şüpheli şekilde vefat etmiş, yine şeyh olan oğlu idam edilmiştir.