Teknoloji dinin emrinde kullanılmalı

Teknoloji dinin emrinde kullanılmalı

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan teknoloji ile oluşan soruları cevapladı

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, teknolojinin kullanımı konusunda yaşanan problemlere ilişkin sorularını cevaplarken, komşunun internetini kullanmanın, korsan film ve müzik indirmenin, başkalarına ait şifreleri kırmanın dinen caiz olmadığını söyledi. İnterneti kullanan komşunun izni olsa da servis sağlayıcının onayı olmadan bireysel ağları kullanmanın doğru olmadığını vurgulayan Aktan, ‘’Tarzı ve yöntemi ne olursa olsun bir program, görüntü, ses veya yazılı bilgi üreten kimsenin izni olmadan alınırsa ve müellif de bunun bedelini arzu ediyorsa, ödenmemiş bedel kişinin üzerinde kul hakkı olarak kalır’’ değerlendirmesinde bulundu.

Aktan, genel kullanıma açık ağlar haricinde bireysel ağların rızalı ya da rızasız kullanılmasının yasalara da aykırı olduğunu söyledi. MSN’de kimliklerini gizleyen, kendilerini başka biri olarak tanıtan, mesleklerini ve yaşadıkları yerleri değiştirenlerin de karşılarındakileri aldattıklarını belirten Aktan, yalan söylemenin ve aldatmanın dinen günah olduğunu kaydetti. Aktan, cep telefonuyla rızası olmadan kişilerin görüntülerinin çekilmesini ve internet üzerinde paylaşılmasını kişilik haklarına tecavüz olarak değerlendirerek, caiz olmadığını ifade etti.

Hamza Aktan, 3G’li telefon kullanarak dinî nikâh kıyılıp kıyılmayacağı yönündeki bir soruyu, ‘’dinin öngördüğü bütün şartların, yaptırımlarıyla yerine getirilme imkânı sağlansa olur deriz’’ şeklinde cevapladı.

Aktan, MSN ya da telefon kullanarak boşanma konusunda ise resmî nikâhla yapılan evliliklerin yine aynı prosedürle bitirilmesi gerektiğini söyledi. İslâm dinine göre kişinin evliliğini bitirmesi için birtakım şartların yerine getirilmesi gerektiğine işaret eden Aktan, bu kararın önceden düşünülerek, bilinçli bir şekilde alınması ve öfkeyle bir anda söylenmiş olmaması gerektiğini vurguladı. Bu kararın alınmasının ardından belli bir süre eşler arasında karı-koca ilişkisinin yaşanmaması gerektiğini dile getiren Aktan, ‘’Bu şartlar yerine getirildikten sonra kişi, karısına ‘ben seni boşadım’ sözünü isterse normal telefonla ister görüntülü telefonla söylesin, ister MSN yoluyla bunu yapsın, onun fıkhen ve dinen boşanmış olduğunu söylüyoruz’’ dedi.

KURBAN VEKÂLETİNİ 3G İLE VERMEK

Kurban vekâleti verirken 3G’li telefonlardan yararlanılabileceğini belirten Aktan, ‘’Kurban alanla satan arasında daha sonra anlaşmazlığa ya da bir tarafın mağduriyetine neden olacak bir şey kalmamış ise caizdir’’ dedi. Sanal mezarlık ziyaretlerini de olumlu değerlendiren Aktan, kişinin yakını için dua etmek, affedilmesini istemek için bizzat mezarlığa gitme imkânı bulamıyorsa sanal mezarlık ziyareti yapabileceğini söyledi. Aktan, ‘’Bu hizmeti veren kurumlar iyi bir iş yapıyor. Bizzat kendisi gitse daha iyi, ancak bu da kabir ziyareti şeklidir. Ama kendisinin bizzat gitmesiyle sanal olarak görmesi açısından bir fark vardır’’ diye konuştu.

Yeni Asya