Türkçülük perdesi altındaki Türk düşmanları

Türkçülük perdesi altındaki Türk düşmanları

Günlük Risale-i Nur dersi…

Bismillahirrahmanirrahim

Şimdi, en mühim bir hücum benim şahsımadır. Diyorlar ki: "Said Kürttür. Neden bu kadar ona hürmet ediyorsunuz, arkasına düşüyorsunuz?"

İşte, bilmecburiye, böyle herifleri susturmak için, Dördüncü Desise-i Şeytaniyeyi, istemeyerek Eski Said lisanıyla zikredeceğim.

Dördüncü Desise-i Şeytaniye

Şeytanın telkiniyle ve ehl-i dalâletin ilkaâtıyla, bana karşı propaganda ile hücum eden ve mühim mevkileri işgal eden bazı mülhidler, kardeşlerimi aldatmak ve asabiyet-i milliyetlerini tahrik etmek için diyorlar ki: "Siz Türksünüz. Maşallah, Türklerde her nevi ulema ve ehl-i kemal vardır. Said bir Kürt’tür. Milliyetinizden olmayan birisiyle teşrik-i mesai etmek hamiyet-i milliyeye münâfidir."

Elcevap: Ey bedbaht mülhid! Ben felillâhilhamd Müslümanım. Her zamanda kudsî milletimin üç yüz elli milyon efradı vardır. Böyle ebedî bir uhuvveti tesis eden ve dualarıyla bana yardım eden ve içinde Kürtlerin ekseriyet-i mutlakası bulunan üç yüz elli milyon kardeşi, unsuriyet ve menfi milliyet fikrine feda etmek ve o mübarek hadsiz kardeşlere bedel, Kürt namını taşıyan ve Kürt unsurundan addedilen mahdut birkaç dinsiz veya mezhepsiz bir mesleğe girenleri kazanmaktan yüz bin defa istiâze ediyorum.

Ey mülhid! Senin gibi ahmaklar lâzım ki, Macar kâfirleri veyahut dinsiz olmuş ve frenkleşmiş birkaç Türkleri muvakkaten, dünyaca dahi faydasız uhuvvetini kazanmak için, üç yüz elli milyon hakikî, nuranî menfaattar bir cemaatin bâki uhuvvetlerini terk etsin.

Yirmi Altıncı Mektubun Üçüncü Meselesinde, delilleriyle menfi milliyetin mahiyetini ve zararlarını gösterdiğimizden, ona havale edip, yalnız o Üçüncü Meselenin âhirinde icmal edilen bir hakikati burada bir derece izah edeceğiz. Şöyle ki:

O Türkçülük perdesi altına giren ve hakikaten Türk düşmanı olan hamiyetfuruş mülhidlere derim ki:

Din-i İslâmiyet milliyetiyle ebedî ve hakikî bir uhuvvet ile, Türk denilen bu vatan ehl-i imanıyla şiddetli ve pek hakikî alâkadarım. Ve bin seneye yakın, Kur'ân'ın bayrağını cihanın cihât-ı sittesinin etrafında galibâne gezdiren bu vatan evlâtlarına, İslâmiyet hesabına müftehirâne ve taraftarâne muhabbettarım.

Sen ise, ey hamiyetfuruş sahtekâr! Türkün mefâhir-i hakikiye-i milliyesini unutturacak bir surette mecazî ve unsurî ve muvakkat ve garazkârâne bir uhuvvetin var. Senden soruyorum: Türk milleti, yalnız yirmi ile kırk yaşı ortasındaki gafil ve heveskâr gençlerden ibaret midir? Hem onların menfaati ve onların hakkında hamiyet-i milliyenin iktiza ettiği hizmet, yalnız onların gafletini ziyadeleştiren ve ahlâksızlıklara alıştıran ve menhiyâta teşcî eden frenkmeşrebâne terbiyede midir? Ve ihtiyarlıkta onları ağlattıracak olan muvakkat bir güldürmekte midir?

Eğer hamiyet-i milliye bunlardan ibaretse ve terakki ve saadet-i hayatiye bu ise, evet, sen böyle Türkçü isen ve böyle milliyetperver isen, ben o Türkçülükten kaçıyorum; sen de benden kaçabilirsin. Eğer zerre miktar hamiyet ve şuurun ve insafın varsa, şimdiki taksimata bak, cevap ver. Şöyle ki:

Türk milleti denilen şu vatan evlâdı altı kısımdır. Birinci kısmı, ehl-i salâhat ve takvâdır. İkinci kısmı, musibetzede ve hastalar taifesidir. Üçüncü kısmı, ihtiyarlar sınıfıdır. Dördüncü kısmı, çocuklar taifesidir. Beşinci kısmı, fakirler ve zayıflar taifesidir. Altıncı kısmı gençlerdir.

Acaba bütün evvelki beş taife Türk değiller mi? Hamiyet-i milliyeden hisseleri yok mu? Acaba altıncı taifeye sarhoşçasına bir keyif vermek yolunda o beş taifeyi incitmek, keyfini kaçırmak, tesellilerini kırmak hamiyet-i milliye midir, yoksa o millete düşmanlık mıdır? "El-hükmü li'l-ekser" sırrınca, eksere zarar dokunduran düşmandır, dost değildir. (Mektubat sh. 407)

Bediüzzaman Said Nursi

SÖZLÜK:


BİLMECBURİYE : Mecbur kalarak, mecburen, zorunlu olarak.
HERİF : âdi insan.
DESİSE-İ ŞEYTÂNİYE : Şeytanın hilesi, aldatmacaları.
TELKİN : Fikir aşılama, öğüt verme, zihinde yer ettirme.
İLKAÂT : Zararlı sözlerle şaşırtmak; bırakmalar, terketmeler.
MÜLHİD : Dinsiz.
ASABİYET-İ MİLLİYE : Irçılık damarı
TAHRİK : Harekete geçirme; kışkırtma.
TEŞRİK-İ MESÂİ : Birlikte çalışmak, işbirliği etmek bir işi beraber yapmak.
HAMİYET-İ MİLLİYE : Milletin hak, hukuk ve nâmusunu koruma konusunda gösterilen gayret ve titizlik.
MÜNÂFİ : Zıt, ters, aykırı.
BEDBAHT : Bahtsız, mutsuz, kötü, fenâ.
FELİLLÂHİLHAMD : Allah'a hamdolsun, şükürler olsun.
EFRÂD : Fertler, şahıslar.
UHUVVET : Kardeşlik, din kardeşliği, samîmi dostluk.
UNSURİYET : Irkçılık.
İSTİÂZE : Şeytandan Allah'a sığınma.
FRENK : Avrupalı.
MUVAKKATEN : Geçici olarak.
MÂHİYET : Birşeyin aslı, içyüzü, esâsı.
HAMİYETFÜRUŞ : Gayretkeş, hamiyetli görünmeye çalışan, hamiyet iddiasında olan.
CİHÂT-I SİTTE : Altı yön, altı taraf; ön, arka, sağ, sol, alt, üst.
GÂLİBÂNE : Galip bir tarzda. Üstün gelerek.
MÜFTEHİRÂNE : İftihar ederek, gurur duyarak.
MUHABBETTAR : Sevgi beslemek.
HAMİYETFÜRUŞ : Gayretkeş, hamiyetli görünmeye çalışan, hamiyet iddiasında olan.
MEFÂHİR : İftihar edilecek, övünülecek şeyler.
MECÂZÎ : Hakîki olmayan.
MENHİYÂT : Allah'ın yasakladığı şeyler; dînen haram edilenler; yasak edilmişler; nehyedilenler.
TEŞCÎ : Cesâret verme, şecaatlandırma.
FRENKMEŞREB : Batılıları taklit eden, onlar gibi yaşayan.
TAKSİMÂT : Bölmeler, kısımlara ayırmalar.
TÂİFE : Kavim, kabîle, takım, hususî bir sınıf meydana getiren insanlar.