Türkiye'de anne-babalar çocuk yetiştirmede başarısız

Türkiye'de anne-babalar çocuk yetiştirmede başarısız

"Türkiye'de Aile ve Çocuk Eğitimi" raporuna göre çocuk yetiştirme, eğitme konusunda ebeveynler başarısız

Türkiye Çocuk Haklarını Koruma Platformu "Türkiye’de Aile ve Çocuk Eğitimi Araştırma Raporu" hazırladı. GFK Türkiye'nin 15 ilde 1237 kişi ile yaptığı araştırma kapsamında kamuoyunun çocuk hakları evrensel beyannamesine ilişkin bilgi düzeyi, ebeveynlerin çocuk yetiştirme konusunda ne kadar başarılı oldukları, koruyucu aile sistemine ilişkin bilgi düzeyi araştırıldı. 

Çocuk yetiştirmede başarısızlığın nedeni bilgisizlik

Araştırmaya katılanların yüzde 20’si Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi'nden haberdar. Haberdar olan her iki kişiden biri Türkiye’nin bu beyannameyi imzaladığını biliyor. Türkiye'de ebeveynlerin çocuklarını yetiştirme, eğitme konusunda başarılı bulmayanların oranı yüzde 42. Başarısızlığın nedenleri ise 'bu konuda bilgi sahibi olunmaması', 'kendilerinin de aileleri tarafından iyi yetiştirilmemeleri', ‘ekonomik ve sosyal imkânların yeterli olmaması' şeklinde sıralanıyor.

İletişim eğitimi gerekli 

Araştırmaya katılanların yüzde 66’sı Türkiye’de anne-babaların, çocuklarla doğru iletişim kurabilme, çevrelerine faydalı, özgüvenli bireyler olarak yetiştirme konusunda eğitime ihtiyacı olduğunu düşünüyor. 'Anne babaların eğitime ihtiyacı var' diyenlerin yüzde 52’si, eğitimin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, yüzde 25’i de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmesi gerektiğini düşünüyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 31’i ebeveynlere verilecek eğitimin lise-üniversite döneminde, yüzde 12’si ise evlilik arefesinde verilmesi gerektiğini söylüyor.
Ebeveynlerin eğitime ihtiyacı olan konular ise araştırmaya katılanlar tarafından şöyle sıralanıyor: Yüzde 43 ile aile içi iletişim, yüzde 22 ile bebek ve çocuk psikolojisi, yüzde 18 ile ergen psikolojisi. 

Çocukla sorun yaşayan eşine danışıyor

Türkiye'de her 3 kişiden ikisi çocuklara cinsel istismar ve bu gibi durumlarda ne yapmaları, nereye başvurmaları gerektiği konusunda eğitim verilmesi gerektiğini düşünüyor. Eğitim verilmesi gerektiğini düşünenlerin yüzde 65’i bu eğitimin devlet tarafından okullarda, yüzde 31’i de aile tarafından evlerde verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 63’ü çocuklarıyla nasıl iletişim kuracaklarını şaşırdıkları ve bir problemi çözemedikleri durumda rehber olarak eşlerine başvurduklarını belirtiyor. Her 10 kişiden 2’si kimseye başvurmayacaklarını, iç güdülerine göre hareket edeceklerini belirtiyor.
Çalışmada koruyucu aile sistemine dair bilgi de ölçüldü. Türkiye’de her 3 kişiden ikisi devlet tarafından uygulamaya konan Koruyucu Aile sisteminden haberdar değil.  Çocuk sahibi olamasaydı bu yolla kimsesiz veya terk edilmiş bir çocuğun koruyucu ailesi olmayı düşüneceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 75.

Kaynak: Al Jazeera

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.