Üniversite hocalarından Celal Şengör’e cevap: Türkler İslamiyet ile medenileşti!

Üniversite hocalarından Celal Şengör’e cevap: Türkler İslamiyet ile medenileşti!

İslam ve Müslümanlara özel bir husumeti olan Şengör'e bilim adamları cevap verdi

Prof. Dr. Celal Şengör’ün Azerbaycan’da bir grup öğrenciyle sohbet ettiği sırada söylediği “En cahil Türkler Müslüman olan Türklerdir. Osmanlı Devleti, benim kanaatimce, Türk tarihinin en alt noktasıdır. Yani orada Osmanlılar, ne eğitime önem verdiler ne bir şeye önem verdiler” sözleri tartışma çıkardı. Osmanlı ve İslam tarihi hocaları Şengör’e tepki gösterdi.

BU SONUÇ BİLİM TARİHİNE AYKIRI

Prof. Dr. Mustafa Küçükaşçı: (Tarihçi - Marmara Üniversitesi): “Türkler İslamiyet ile birlikte medenileşti, şehirleşti. İslamiyete girmeseler göçebe topluluk olarak kalırdı. İslamiyet Arapları da medenileştirdi. Yakın zamanda kaybettiğimiz Prof. Dr. Haluk Dursun’un sözüdür; milletler edep ile devletler erkan ile ayakta durur. Osmanlılar bunun en güzel örneğidir.”

CİDDİYE ALMIYORUM

Prof. Dr. Ali Akyıldız: (Tarihçi - 29 Mayıs Üniversitesi): “Herkes kendi alanında konuşsa daha doğru olur. Celal Şengör’ün sözlerini ciddiye almaya değer bile bulmuyorum. Türkler Anadolu’da şehirleşme, darülşifalar, medreseler, kervansaraylar yaptılar. Türkleri İslamiyetle birlikte gerilemekle suçlamak akılla, izanla, bilimle açıklamak mümkün değil.”

HER ALANDA KATKI VAR

Prof. Dr. Ali Sönmez (Tarihçi - Onsekiz Mart Üniversitesi): “Saçma sapan bir tartışma bu. İslamiyet oku diyerek başlıyor. Türkler göçebe bir topluluktan şehirli bir topluluğa evriliyor. Anadolu, Müslüman Türklerle birlikte imarlaşıyor. Günün ihtiyaçlarına göre halkın köprü, şifahane, medrese, barınma ve yeme içme ihtiyaçları günün en modern yapıları ile karşılanıyor. Elbette günümüzün modern eğitim anlaşıyışı yok. Dünyada yok ki! Ama alime, ilimle meşgul olana yardım var, el uzatma var. İslam bilim tarihine bakınız. Kaç karanlık nokta bulursunuz. Avrupa bilim tarihinin gelişmesi çok geçtir. İslam bilginlerinin astronomi, tıp, geometri, coğrafya, optik, kimya ve denizcilik gibi alanlarda dünya bilim tarihine yaptığı katkıları görmezden gelemezsiniz.”

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum