Ve bilim Serhad'ı keşfetti

Ve bilim Serhad'ı keşfetti

Yüzüncü Yıl Üniversitesi akademisyenleri, Van'da yeni bir Ağustos böceği türü buldu. Bilim insanları tarafından "pek gösterişli" olarak değerlendirilen bu yeni Ağustos böceğine, Türkiye'nin doğu sınırına atfen "Serhad" adı verildi.

Onu artık dünya tanıyor

La Fontaine'nin meşhur Ağustos böceği ile karınca şiirini duymayanınız yoktur. Hani şu tüm yazı çalgı çalarak geçirip kışın ortada kalan Ağustos böceğinin, kendini karıncanın kapısında bulduğu dramatik öykü... Ağustos böceğinin o, "Madem eğlendin bütün yaz, kışın da çal oyna biraz" şeklindeki insanlığa ders veren sözlerini...
İşte bu Ağustos böceklerinin yeni bir türü, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Koçak ile eşi Yrd. Doç. Dr. Muhabbet Kemal Koçak tarafından yürütülen çalışmalarla bilim dünyasına kazandırıldı. Bugün Türkiye genelinde 15 bin 200 böcek türünün varlığının ortaya konduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Koçak, Van ve çevresinde bilinen böcek türlerinin sayısının ise bin 650 olduğunu kaydetti. Türlerin sadece literatür bilgilerine göre listelenmediğini ifade eden Koçak, alan çalışmaları sırasında tespit ettikleri yeni türleri de tanımlayarak, bilim dünyasına sunduklarını dile getirdi.

PEK BİR GÖSTERİŞLİYMİŞ

Yrd. Doç. Dr. Koçak, geçen yıl yaz döneminde Artos Dağı'nda yaptıkları araştırmalar sırasında, sadece Van veya Türkiye için değil, bilim dünyası için de yeni olan bir Ağustos böceği türü bulunduğunu dile getirerek, "Bu yeni tür, Türkiye'nin en doğusundaki serhad şehri Van'a atfen (Tibicina serhadensis Koçak&Kemal, 2010) şeklinde bilimsel olarak isimlendirilirken, böceğin Türkçe adı da 'Serhad' olarak konmuştur" dedi.

Buldukları türün güzel ve gösterişli olduğunu vurgulayan Koçak, bu nadir türün yaz aylarında özellikle kaçak avcılar tarafından toplanarak kaçırabileceğini de sözlerine ekledi.
Yeni Şafak